В най-лошия вариант загубите за бизнеса заради Брекзит ще възлязат на 58 млрд. паунда, като най-засегнати сектори се очаква да са секторите: "автомобилостроене", "земеделие", "хранителна индустрия", каза Ева Майдел, евродепутат и председател на Европейското международно движение на конференция на тема "Подгответе се за Брекзит - последствия за европейския бизнес". Форумът е организиран от Европейското международно движение, в партньорство с КРИБ, с участието на главния преговарящ на ЕС за напускането на Великобритания Мишел Барние.

Близо 30 на сто от българския бизнес очаква негативи от Брекзит, заради опасенията им от евентуални търговски ограничения, административни процедури и нови регулаторни изисквания. Опасенията им се дължат до голяма степен на неяснотата към какъв тип отношения ще се стреми Великобритания с ЕС, каза Ева Майдел. Тя изрази увереност, че ако имат навременна информация, българските делови среди ще успеят да направят нужните промените в бизнес планирането си.

Като цяло Брекзит може да се отрази неблагоприятно на хората и бизнеса в различна степен според изхода на преговорите, нито един от сценариите не може да замени ползите от членството на Великобритания в ЕС, заяви Майдел.

Междувременно министър-председателят Бойко Борисов се срещна с Мишел Барние, главен преговарящ на ЕС за оттеглянето на Обединеното кралство от Съюза.

Барние запозна българския премиер с хода на преговорите между Брюксел и Лондон. Изразено беше общото мнение, че този процес трябва да гарантира правата на гражданите и на бизнеса, се посочва в съобщение на правителствената пресслужба.