240-те служители в новозеландската инвестиционна компания Пърпечуъл гардиън (Perpetual Guardian ) ще могат да преминат на четиридневна работна седмица от ноември, след като пробният период се оказа истински хит, съобщи компанията днес, цитирана от ДПА.

Производителността на Пърпечуъл гардиън се е повишила от по-голямата ефективност на работното място, заяви основателят и главен изпълнителен директор на новозеландската компания Андрю Барнс в изявление.

През март компанията започна да провежда експеримент, при който всички 240 служители запазиха пълната си заплата, но работеха само четири дни в седмицата.

По време на пробния период освен повишената производителност са се подобрили благосъстоянието и ангажираността на служителите. "Няма пречка за нас да продължим по този начин", каза Барнс.

Служителите, които минат на четиридневна работна седмица, ще могат да избират "почивен ден" през седмицата и ще получават редовните си заплати при изпълнение на задачите си.

Екип изследователи от университета в Окланд, ръководен от професор Джаред Хар, проследи експеримента, за да види как се отразява на работещите.

Той твърди, че според ръководителите на екипите, те са запазили обичайното си представяне на работното място и са подобрили обслужването на клиентите. Самите служители твърдят, че са изпитвали по-голямо удовлетворение от работата, баланса между работа и личен живот, както и че са били подложени на по-малко стрес.

"За мен данните твърдо подкрепят ползите за психологическото и физическо благосъстояние на служителите", добави Хар.