Икономиката на България излезе от икономическата криза, започнала през 2008 година, но навлезе в друга криза- тази на пазара на труда. Това каза за Дир. бг Тончо Томов, директор на Национален център за оценка на компетенциите към БСК.

Той бе категоричен, че освен липсата на квалифицирани работници и служители, все повече се усеща и чисто физическа липса на хора, които да поемат работа в частния сектор.

"В сектора на частния охранителен бизнес например това се усеща изключително остро. това е една от най-масовите професии в България напоследък-заетите тук са повече от 200 000 души. Сега се прие и нов Закон за частната охранителна дейност, който ще изостри тези проблеми, защото въвежда по-високи изисквания за минимален образователен ценз и професионална квалификация на служителите, а те по презумпция не достигат", каза още Томов.

Той посочи, че липса на кадри се усеща не само в София, а и в по-големите градове на страната като Варна, Бургас и Пловдив. "Проблем е и това, че кадри в охранителния бизнес не се подготвят в средното образование, а във висшето-само частично, има няколко висши училища ,които имат такива специалности. Но за съжаление, повечето от завършилите търсят реализация в друга посока", каза още директорът на Националния център.

Според него, през последната година България е била сред страните в Европа с най-голям ръст на заплатите, но като съотношение с европейското заплащане на труда, страната ни все още остава в края на класацията.

"В следващите години пазарът на труда ще диктува насоката за развитие на българския бизнес. Това означава, че доходите у нас ще продължават да растат и през 2018 година, въпреки явното нежелание на повечето работодатели това да се случва. Но проблемът е сериозен и трудно може да бъде решен с мерки като внасяне на работна ръка от чужбина", каза още Томов.