В юбилейния си брoй 300 екипът на списание ,,Мениджър" акцентира върху основополагащите ценности, които изграждат както индустрията, така и гражданското общество. Прави се ретроспекция 25 години назад, за да разберем по-ясно политическите и икономическите процеси в сегашния момент, но и да надникнем 25 години напред - в технологиите, цивилизацията, космоса и климата, за да се подготвим за неизбежната промяна.

В този брой ще научите и мнението на бизнес лидерите, които стигнаха на финалната права на 16-ото издание на най-авторитетния бизнес конкурс "Мениджър на годината", за възможностите и предизвикателствата пред българския бизнес, общество и управленските качества.

Какво може да прочетете в броя?

Четвърт век изграждаме споделено бъдеще

Да си припомним само за миг "98-а - България след разрухата и началото на новата либерализация. Буквално всичко предстоеше за редакционния екип и от първия си брой издание след издание, събитие след събитие, "Мениджър" е неотклонният спътник и деятел в развитието на страната. През годините "Мениджър" се превърна в платформа, която обединява бизнес и обществени лидери. Надскочи ролята си на бизнес списание и се превърна в обществено-съзидателен и културен фактор, в общност, която изгради заедно с читателите си.

По-богати, но със заложени капани - напредък и рискове в икономиката

Не само войната на Русия срещу Украйна, но безброй вътрешни проблеми на житейската, обществената, умствената и политическата среда в България от последните години пречат на оценката на изминалия четвърт век от гледна точка на здравия смисъл. Очевидно напредъкът трябва да се оценява в сравнение. Но не толкова в сравнение със самата България, а с онези страни, които по възприятие са по-заможни.

Политическите лидери трябва да водят обществото, а не да му угаждат

За лидерството в политиката разговаряме с Иван Костов, министър-председател на България за периода 1997-2001 г.

Първи стъпки в колонизацията на Слънчевата система

През следващите 25 години човечеството ще стане свидетел на удивителни неща в резултат от космическите изследвания. Благодарение на следващите поколения наземни и космически телескопи вероятно ще разполагаме с ясни изображения на подобни на Земята планети около далечни звезди. Нещо повече, възможно е да открием следи от живот на някоя от тях. Ще видим и уникални видео кадри, заснети "от въздуха" в гъстата атмосфера на Титан (спътника на Сатурн), от първия хеликоптер в далечния Космос по проекта Dragonfly ("Водно конче"). Мисията трябва да бъде изстреляна през юни 2027 г. Някъде през 30-те години вероятно ще видим как на Земята пристигат първите проби от Марс. Ако всичко се развива добре, е възможно дори да станем свидетели на първите пилотирани експедиции до Марс на SpaceX, НАСА или Китай.

Един есенен ден....през 2048

"Добро утро, Мария. Време е за ставане", прошепна кадифен глас. "Кафето ти ще е готово след четири минути".

Стопанката на дома се протегна бавно и се завъртя към стената. Сънените ѝ зелени очи се отвориха, сензорите за околна среда уловиха движението и гримасата на лицето ѝ и динамичните прозорци на апартамента плавно превключиха от нощния си екранен режим, пропускайки дневната светлина през прозрачната си електроника - но само до степен на балансиран комфорт за слънчевия ден в края на октомври. Апартаментът на Мария беше сравнително нормален за тенденциите напоследък. В такъв напреднал технологичен град от Спокойния свят като София с население около 3 млн. души, привлечено от цялото земно кълбо, цените на имотите на квадратен метър бяха доста високи, особено в сградите тип технологично строителство с напълно интелигентен контрол. Квадратурата не беше голяма за сметка на функционалните решения като вградени интелигентни системи, стени дисплеи, които създаваха различна обстановка и чувство за пространство според настроението.

Екипът на ,,Мениджър" ви пожелава приятно четене, като ви кани да споделите и емоцията от отбелязването на 25-годишнината на списанието.

Приятно четене!

Може да намерите брой 10 на списание "Мениджър" в разпространителската мрежа в цялата страна, в платформата за дигитално четене ZinZin, както и онлайн на manager.bg/списание.