Катар се справя доста успешно с блокадата, наложена му от негови съседи начело със Саудитска Арабия. Малката, но богата страна диверсифицира своята икономика, въпреки че това дори не й се налага заради огромното газово и петролно богатство. 

Когато четири съседки на Катар му наложиха икономическо и дипломатическо ембарго през юни 2017 година, експерт каза, че страната се е изправила пред два големи проблема. "Катарците трябваше да се сражават на два фронта", заяви Майкъл Стивънс, изследовател на Близкия изток от базирания в Лондон Royal United Services Institute.

"Единият бе да убедят световното обществено мнение, че не са онези страшни подобия на Бин Ладен, които подкрепят тероризма. А другият - да докажат, че икономиката им е силна, че са добро място за инвестиране и че ще създадат условия, които ще улеснят просперитета на преките чуждестранни инвестиции".

Ембаргото бе въведено от четири страни - Саудитска Арабия, Бахрейн, Египет и Обединените арабски емирства - които обвиниха богатия на газ Катар, че подкрепя тероризма - обвинение, което той твърдо отрича.

Те освен това отправиха 13 искания, включително за прекратяване на икономическото сътрудничество с Иран и затваряне на телевизия Ал Джазира. Катар отказа да изпълни което и да било от тези условия и сега, 19 месеца по-късно, блокадата продължава.

Докато въпросът дали Катар поддържа тероризма вече не е във водещите новини, изместен от неволите на Саудитска Арабия след убийството саудитския журналист дисидент Джамал Хашоги в саудитското консулство в Истанбул, Катар все още работи здраво, за да покаже, че икономиката му е отворена за бизнес.

И така, до каква степен успява да се справи страната с икономическия бойкот?

 

Преди блокадата до 60% от катарския внос, особено снабдяването с храни, влизаше през държавите, които сега бойкотират емирството. Затова правителството трябваше да действа бързо, за да осигури алтернативни пътища за доставките през Турция и Иран.

Страната предприе и енергични мерки за увеличаване на вътрешното производство, като дори внесе десетки хиляди крави, за да си гарантира снабдяването с мляко. "Катар успява да се справи доста добре", каза бивш икономически съветник на властите, който пожела анонимност.

Той обаче се чуди дали нямаше да бъде по-лесно и по-добре за Катар - най-големия износител на втечнен природен газ в света - да използва огромното си богатство, за да купи дялове в западни хранителни компании, за да гарантира по-стабилно снабдяването си в по-дългосрочен план.

Акбер Хан, високопоставен директор в катарския инвестиционен фонд "Ар Раян", заяви, че правителството "е свършило далеч по-добра работа при справянето с тази извънредна криза, отколкото повечето хора са очаквали". Той добави: "Това, което е важно и е голяма тяхна заслуга, властите направиха така, че животът на местните жители на практика да не се промени. Блокадата се отрази на настроението, но не и нашата способност да правим бизнес."

Моментът на налагането на ембаргото също бе от полза за Катар, тъй като през септември 2017 г. - три месеца след началото на блокадата - той откри официално дълбоководното пристанище Hamad Port - проект на стойност 7,4 милиарда долара - което позволява на страната да приема много по-големи товарни кораби.

Преди Катар бе много зависим от реекспорта - стоки от цял свят бяха изпращани първо в пристанища в съседни държави, като Дубай в ОАЕ, преди да бъдат прехвърлени в Катар с по-малки плавателни съдове.

Освен осигуряването на снабдяването с хранителни и потребителски стоки, Катар работи здраво, за да разшири икономическите си връзки извън Близкия изток, особено със Съединените щати. На сайта на катарското министерство на търговията са публикувани подробности за срещи миналата година с хора като американските министри на търговията и на финансите, Уилбър Рос и Стивън Мнучин. Специално внимание е отделено на поръчката от авиокомпания Qatar Airways на пътнически самолети Boeing за много милиарди долари и на катарските инвестиции в САЩ като цяло.

Катарските ресорни власти в областта на търговията освен това работят активно, за да увеличат икономическите връзки с Германия. "Дипломатическите и икономическите увертюри са част от нов курс на Катар на по-голямо отваряне към света отвъд Залива", заяви Хан.

"Отчасти тези срещи целят да известят, че бизнесът си продължава в обичайното си русло въпреки блокадата. Търговията върви и в двете посоки, така че целта е не просто Катар да покаже доста големите си финансови мускули, но и да подчертае нарастващите възможности за чуждестранните компании да се установяват в Катар".

В опит да увеличи чуждестранните инвестиции в Катар, правителството обеща икономически реформи в областта на трудовото законодателство, приватизацията, специалните икономически зони и повишаването на разрешените прагове на чуждестранната собственост - мерки, които според него ще улеснят инвестирането и правенето на бизнес в страната.

Мнозина обаче все още не са убедени, предвид структурните проблеми, които потенциално спират мащабните чуждестранни дейности "Бюрокрацията в Катар безусловно е ужасяваща, ето защо имате много малък пазар, слаба конкуренция и много високи цени", каза бившият съветник на властите, пожелал анонимност.

В крайна сметка обаче огромните газови резерви на Катар - третите по големина в света - му позволяват да пренебрегне блокадата след втурването в началото за осигуряване на алтернативни доставки на хранителни и потребителски стоки.

Най-големият износител на втечнен природен газ в света - страната е доставила през 2017 година 81 милиона тона, или 28% от глобалното снабдяване - Катар също така изнася 600 000 барела петрол дневно. В началото на тази година обаче страната напусна картела на износителите на петрол ОПЕК, за да се съсредоточи повече върху синьото гориво. Катар заяви, че този ход няма връзка с наложения му бойкот.

Страната има толкова голямо богатство от газови и петролни резерви, че нейната икономика продължи да расте въпреки ембаргото. Брутният вътрешен продукт на Катар се увеличи с 1,6% през 2017 г. и се очаква да нарасне с 2,4% през 2018 и с 3,1% през 2019 година, заяви Международният валутен фонд.

"В сравнение с други страни от Залива, Катар има много по-малко причини да диверсифицира своята икономика", каза Джейсън Тюви, икономист, специалист по Близкия изток, от лондонската компания Capital Economics.

"Страната има само 300 000 граждани и правителството лесно може да си позволи да наеме всички работещи катарци в държавния сектор", посочи той. Стивънс добави, че "на Катар не му се налага да има разнообразна, благоразположена към бизнеса икономика, освен ако не иска."

"В крайна сметка катарците могат да оцелеят, като просто трябва да добиват повече газ. Парите от газа могат да" ги подкрепят във всякаква ситуация.

(Статията е на Мат Смит от Би Би Си, превод БТА )