Повече от един на всеки пет германци е бил изложен на риск от бедност или социално изключване миналата година, според публикувани днес официални данни, показващи степента на затрудненията, изпитвани от най-голямата икономика в Европа, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

За бедни във Федералната република се смятат тези, чиито доходи са под 60 процента от средните.

Федералната статистическа служба съобщи, че през 2023 г. на риск от бедност или социално изключване са били изложени 17,7 милиона души, или 21,2% от населението. Въпреки че числото като цяло е непроменено в сравнение с 2022 г., то показва на какъв фон се формира политическият климат в Германия, където крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" (АзГ) през септември ще се състезава за първото място на изборите на ниво провинция в по-бедната източна част на страната.

Обещание да увеличи средствата за отбрана в отговор на войната в Украйна накара нестабилната коалиция на канцлера Олаф Шолц да започне да търси начини да ореже бюджета, на фона на опитите на домакинствата да се справят със скок в инфлацията, която сега започна да се успокоява.

Данните от Германия следват дефиницията на ЕС за бедност, в която попадат хората, отговарящи на поне един от три критерия - риск от бедност; изпитване на сериозни материални и социални лишения; живот в домакинство с "много нисък интензитет на заетост".