Единайсет души, от които шестима мъже и пет жени, бяха арестувани вчера по време на шествие на симпатизанти на движението "анти-Уолстрийт", което събра около 500 души в центъра на Лос Анджелис, предаде Франс прес, цитирайки данни на полицията.
Единайсетте демонстранти били арестувани, след като проникнали неправомерно във фоайето на клон на Банк ъв Америка. Те са освободени срещу гаранция от 5000 долара за всеки, уточни говорител на полицията в Лос Анджелис. Демонстрантите си направиха лагер пред сградата на местната власт в Лос Анджелис по модела на нюйоркските активисти, които окупират място в близост до Уолстрийт в Манхатън вече три седмици в рамките на неформалното движение "Окупирай Уолстрийт", което се разпространи в редица американски градове.
До сряда следобед протестиращите в Ню Йорк наброяваха поне 5000 души, голяма част от които бяха профсъюзни членове.
Демонстрантите носеха плакати с надписи "Работни места, а не съкращения!", "Спрете корпоративната алчност" и скандираха "Уолстрийт е нашата улица" и "Всеки ден, всяка седмица окупираме Уолстрийт". Около 200-300 души организираха подобен протест и на площад "Фридъм плаза" във Вашингтон, съобщава ИТАР-ТАСС. "Когато народът се бои от правителството - това е тирания! Когато властите се боят от народа - това е свобода!", пише на един от лозунгите, разпънати от демонстрантите в американската столица, а друг призовава: "Окупирайте Америка! Спасете американската мечта".
Ако се вслушаме в някои анализатори от Демократическата партия, пише "Ню Йорк таймс", тези множащи се като гъби протестни акции може да означават начало на популистко движение отляво, което да стане противотежест на републиканското Чаено парти отдясно (течение в републиканската партия, настояващо за намаляване на данъците - бел. ред.), запълвайки "липсата на ентусиазъм" сред гласоподавателите демократи и засилвайки подкрепата за партията преди президентските избори догодина.
Това означава, че президентът е в състояние да спечели подкрепата на тези бунтовници, вместо да бъде пренебрегнат от тях, заключава вестникът. В поредица остри речи напоследък из страната Обама канализира голяма част от оплакванията на движението, което стана известно под името "Окупирай Уолстрийт", а именно задълбочаването на икономическата несправедливост и искането за въвеждане на данъчни закони, които да пречат на богаташите и на корпорациите и банките да печелят от скрити налози върху потребителите.