Трескави консултации се водят в Европа за решаване на проблема с дълга на Гърция с оглед на планираната за 21 юли извънредна среща на лидерите от еврозоната в Брюксел, на която ще се търси възможност да бъде осигурена нова, втора програма за финансова помощ на страната, съобщават вестниците под Акропола днес.
В дневния ред на еврозоната е поставен въпросът за "селективен дефолт" на Гърция по някои държавни облигации.
Очаква се, че на тази среща да бъдат одобрени основните положения на поредния пакет от помощи за Гърция. Решаването на кризата е национален въпрос за Гърция, нямаме високи очаквания и са нужни мобилизация и хладнокръвие, заявили правителствени източници.
Премиерът Георгиос Папандреу вчера е провел съвещание с участието на финансовия министър, на което са били обсъждани гръцките предложения във връзка с извънредната среща на еврозоната в Брюксел.
Институтът за международни финанси обявил, че в Рим "е бил постигнат напредък" между кредиторите и европейските представители по въпроса за участието на частни кредитори в новия пакет финансова помощ за Гърция. Миналата седмица в италианската столица се събраха представители на частни европейски банки, в чиито активи има значителен брой гръцките държавни облигации.
Официално Атина досега не допуска дори мисълта за евентуален дефолт, но през тази седмица положението може коренно да се промени. Спасителният пакет за Гърция от 110 млрд. евро се изпълнява, но инвеститорите все още се опасяват, че страната няма да може да погаси задълженията си към кредиторите навреме, коментират наблюдателите.
Германският финансов министър смята, че Гърция може да намали дълга си с 20 милиарда евро, като купи обратно собствените си акции. Това той заявява пред  Der Spiegel, на който се позова БГНЕС.
Това е само един от обмисляните сценарии, добавя седмичникът, но изглежда най-вероятно да получи подкрепа в Европа. Европейският фонд за финансова стабилност, който има безупречен кредитен рейтинг от AAA, може лесно да събере необходимите средства на финансовите пазари и да ги заеме на Гърция при благоприятни условия, които страната не може да получи на откритите пазари.
Според европейски източници, този вариант е бил предложен на среща на лидерите на еврозоната. Друго германско предложение е размяната на съществуващите гръцки ценни книжа с такива, които имат по-дълъг срок.
"Гърция няма да фалира", заявява премиерът Папандреу в интервю за в. "Катимерини", цитирано от БТА. Той подчертава, че "страната е във фаза, в която търси в дългосрочен план да намери глътка въздух по въпроса за дълга". Той отхвърля слуховете за предсрочни избори, изтъквайки, че Гърция води критична битка и че всички, които говорят за избори в настоящия момент, действат безотговорнто и искат да въвлекат страната в опасни игри". Консервативната опозиция реагира остро, като призова Папандреу да промени политиката на своя кабинет.
Пред в. "Етнос" шефът на мисията на МВФ Пол Томсън заявява, че големият дълг на Гърция е стабилен, но се намира "на ръба на острието", като призовава гръцките власти за ускоряване на структурните реформи в държавния сектор, което според него ще гарантира по-нататъшно намаляване на дефицита.
В. "Та неа" цитира германския канцлер Ангела Меркел, която се разграничила от предложенията за преструктуриране на гръцкия дълг, но въпреки това не изключвала категорично възможността да се стигне до такъв вариант.
В интервю за теливизионния канал ARD Меркел казала, че на извънредната среща на еврозоната на 21 юли в Брюксел трябва да се стигне до конкретни решения.
В интервю за "Файненшъл таймс" президентът на Европейската централна банка Жан-Клод Трише също призовал лидерите на еврозоната да се ангажират с решения, но подчертал, че ЕЦБ не може да приема облигации от държава, която е фалирала, като отхвърлил идеята за пускане на еврооблигации за преодоляване на кризата.