Гръцките банки са ATEbank и Eurobank EFG. Втората банка, която е собственик на нашата Пощенска, обаче заяви, че няма да се наложи да набира допълнителен капитал, тъй като мерки за това вече са взети. Eurobank е в преговори  да продаде мажоритарен дял от турското си поделение Eurobank Tekfen, съобщи Ройтерс.
В същото време 16 банки издържаха тестовете буквално на границата, допълва "Фокус".
БНБ коментира резултатите от стрес тестовете като подчерта, че банките от банковите групи, представени в България, така и останалите банки в страната ни имат много по-добра капиталова адекватност от минималните изискуеми нива.
На тестовете бяха подложени 91 банки, в момент, когато финансовите пазари са обхванати от напрежение и се питат доколко е стабилен банковият сектор в ЕС, припомня БТА.
Испания обаче предварително заяви, че не е доволна от критериите, използвани от Банковия регулатор на ЕС (European Banking Authority - EBA) за стрес тестовете, резултатите от които ще бъдат обявени по-късно днес, предаде ДПА. "Не е логично регулаторът да не приема за капитал (антикризисните резерви, заделяни от банките)", посочва испанският министър на финансите Елена Салгадо, цитирана от в. "Паис". 
МВФ призова Европа да заздрави банките си, които са се провалили или са били на ръба да се провалят на стрес-тестовете, съобщи АФП, цитирана от "Фокус". 
Европейската комисия призова осемте банки, които се провалиха на стрес-тестовете на ЕС да усилят капитала си.  
„Ще бъде даден приоритет на решения в частния сектор, докато бъде съгласувана солидна рамка за оказване на правителствена подкрепа в случай на нужда”, заявиха европейският комисар по икономическите въпорси Оли Рен и европейският комисар за вътрешен пазар и услуги Мишел Барние. 
Банковият регулатор на ЕС затегна критериите си с цел да увеличи доверието в европейския банков сектор, след като тестовете за устойчивост от миналата година дадоха зелена светлина на банките на Ирландия месеци преди банковият сектор на страната да се срине, припомня ДПА.
Тестовете би трябвало да покажат колко банки биха били неспособни да преживеят двугодишна икономическа рецесия. Всяка от тях трябва да посочи какви мерки ще вземе, за да укрепи позициите си.
Тестваните банки от 21 страни представляват 65 на сто от европейските банкови активи.
През 2010 година 91 европейски банки, повечето същите като тази година, преминаха тестовете и само седем се провалиха - пет испански, една германска и една гръцка, припомня АФП.