Номерът на колата няма да се вписва върху винетката, съобщи депутатът Любен Татарски от ГЕРБ след като мнозинството гласува промените в Закона за пътищата. Няма да има и глоби, ако не е махната старата винетка на автомобила. В този закон глоба за това няма изобщо, каза още Татарски, цитиран от "Фокус".
При приемането на първо четене на закона депутатите одобриха идеята шофьорите да бъдат санкционирани, ако освен актуални има залепени и стари винетки. В пленарната зала обаче депутатите решиха да не записват глоби при такава ситуация.
Татарски подчерта, че законът не е бил в необходимия вид и затова са предприети редица промени, но сега, по думите му, е намерен необходимия баланс. 
Променили са се изискванията за одиторите на пътя и пътищата и по настояване на Националното сдружение на общините е включено задължение и на държавата да финансира общините и за изграждането и ремонта на общинската пътна мрежа. Татарски обясни, че първоначалното предложение за промени в закона е изключвало този вариант.
„Това е задължение на държавата да има отговорност при възможност да финансира изграждането и рехабилитацията на общинската пътна мрежа”, заяви той.
С промените в закона са предвидени и глоби за рекламите, които отвличат вниманието на шофьорите от пътя, каза още депутатът.
През януари тази година се появи информация, че шофьорите, които не са махнали старите винетки подлежат на глоба от 400 лв. В последствие обаче това се оказа грешка на чиновници. Месец по-късно се оказа, че глобата от 400 лева е предложение на правителството, но тя засяга случаите, в които караме със стара винетка. А не когато просто има и стара до новата. Тогава шефът на Пътната агенция Божидар Йотов заплаши с уволнение свои служители за грешно разтълкуван закона.
Известно недоразумение възникна и с изписването на регистрационния номер върху винетката. Поле, където шофьорите да напишат номера си беше вложено в стикерите за 2011 г. В последствие обаче се разбра, че промените в закона, които предвиждат санкции за липса на номер още не са одобрени от Народното събрание, а много неосведомени автомобилисти вече са залепили стикерите без номер върху него.Тази година се предвижда и още една промяна за шофьорите. Вчера правителството одобри проект на Закон за изменение и допълнение на Кодекса за застраховането, с който се забранява лепенето на стикери за "Автокаско" на колите, както и разсроченото плащане на "Гражданска застраховка".