През 2010 г. индустриалното производство в Еврозоната е поскъпнало с 5.9%, а в Евросъюза с 5.3%
България е на второ място в Европа по ръст на цените на индустриалното производство. Това показват данните на Европейската статистическа агенция "Евростат". На годишна база покачването е с 12% и това нарежда страната ни веднага след Малта, където поскъпването за 2010 г. е достигнало 15.6%. Спрямо ноември цените при българското производство са нараснали с 1.7%, което отново ни нарежда в челната петица.
Индексът на цените при индустриалното производство в Европейския съюз през декември се е повишил с 1.1% спрямо ноември и с 5.9% в сравнение с година по-рано. В 16-те страни от еврозоната ръстът на месечна база е 0.8%, а на годишна 5.3%. Ако се изключи енергийния сектор, повишението на цените спрямо ноември е с 0.3% както в Еврозоната, така и в ЕС. Само в енергетиката покачването е съответно с 2.2% и 2.9%. Стоките със средна трайност, които промишлеността в Еврозоната е произвела през декември, са били с 0.5% по-скъпи, а тези в целия Европейски съюз с 0.4%. И в двете зони, малотрайните потребителски стоки са се покачили с 0.4%, а дълготрайните стоки с 0.1% в еврозоната и 0.3% в ЕС.
На месечна база държавите с най-голямо покачване на индустриалните цени е Дания с 2.9%, Швеция с 2.5%, Финландия и Великобритания с 2.4%. Единствено понижение има в Ирландия при спад от 0.3%. Цените в Естония и Кипър са останали на нивата си от предходния месец.
За годината цените в промишления сектор, без енергийния, през декември са се повишили с 3.3% в Еврозоната и с 3.4% в Европейския съюз. В енергийния сектор цените са нараснали съответно с 11.3% в Еврозоната и с 12.2% в ЕС. И в двете зони потребителските стоки със средна трайност са поскъпнали с 6.2%, а малотрайните са се повишили с 1.7%. Дълготрайните стоки са нараснали с 1.4% в Еврозоната и 1.7% в ЕС.
След България и Малта, страните с най-голямо поскъпване на индустриалните цени са Унгария с ръст на цените от 10.9%, Финландия с 9.7% и Великобритания с 7.7%. Най-слабо покачване са регистрирали в Ирландия - 2.7% и Словения с 3.5%. Единствената държава отбелязала спад е Словакия със понижение от 0.8%.