Засилват се надеждите, че новите икономически данни за безработицата в САЩ, които ще бъдат съобщени днес, ще покажат обновен пазар на труда, но може да е прекалено рано да се обяви за приключено икономическото възстановяване.
Министерството на труда ще публикува оценките си за безработицата през декември, приключвайки данните за тежката 2010.
Икономистите очакват да бъде отбелязан спад с 0,1% до равнище от 9,7 %, а икономиката да е създала 150 000 нови работни места. Това няма да е достатъчно да изведе равнището на безработицата от високото равнище между 9 и 10%, където то се задържа през цялата 2010, но ще означава подобрение за милиони американци, които все още се опитват да си стъпят на краката след икономическата криза.
Серия позитивни икономически показатели повиши надеждите, че икономиката наистина може да е на нов път. Въпреки това икономистите се подготвят за възможни разочарования, като предполагат, че част от тях може да с дължат на сезонни фактори, а данните може да включват статистически аномалии.
Заедно с доклада за безработицата от декември, Министерството на труда ще съобщи и годишния си преглед на сезонните фактори.