България, най-бедната страна от Европейския съюз, бавно се възстановява от дълбоката рецесия, която намали приходите, увеличи безработицата и удари популярността на правителството, пише в анализ за страната ни на Ройтерс. Забавените реформи и несигурността на икономическите политики подкопават подкрепата за правителството на малцинството, водено от Бойко Борисов. Все пак то изглежда стабилно на фона на още слабата опозиция и подкрепата му от страна на десните партии.
Икономическата криза удвои скрития дефицит, който бе "разкрит" през април. Това накара балканската страна да се откаже от плановете си за бързо членство в Еврозоната, а правителството - да се бори с фискални проблеми и дефицит.
Кабинетът има нужда да покаже успехи в борбата с корупцията и организираната престъпност, за да удържи европейското доверие, да спечели инвеститорския интерес и да подпечата влизането си в Шенгенското пространство.
България потъна в рецесия миналата година, а повишаването на износа помогна да се излезе от рецесията през второто тримесечие на годината. Все пак вътрешното потребление още е слабо. Правителството очаква икономическият растеж да стигне 3,6% догодина, но анализатори намалят прогнозата си до 2%. Ако растежът остане слаб, приходите от данъци ще бъдат по-малко от очакваното, а най-вероятно социалните разходи ще нараснат. Това пък ще се отрази на дефицита, който правителството планира да намали до 2,5 % от БВП.
В анализа за отчетени и пенсионната и здравната реформа, която се бави, както и борбата с организираната престъпност и корупцията. Преследването на престъпниците надали ще има значение в краткосрочен план, но е важно послание към инвеститорите, че в България става по-лесно да се прави бизнес.