Разследването е за незаконно присвояване на около 1 млн. и 95 000 лв., уточниха в официално съобщение от държавното обвинение. Престъплението представлява особено тежък случай.
Досъдебното производство е образувано след жалба на един от акционерите в дружеството - Митко Събев, срещу отказа на Софийската районна прокуратура (СРП) да образува производство. През юли Събев е подал сигнал за това, че от 1 март до 18 юни, по нареждане на главния финансов директор на дружеството, са изплащани парични средства от "Петрол" на Денис Ершов, също акционер в дружеството, без правно основание.
В сигнала се посочва, че сумите, изплатени и преведени на името на Ершов, не са получавани лично от него, а от Цветан Димитров, без управителните органи на дружеството да са уведомявани за разходваните суми. Не е взимано решение на управителните органи Димитров еднолично да се разпорежда с повереното му имущество, жалва се още Събев.
СРП е отказала да образува производство, тъй като данните, събрани от разследващите органи от МВР, касаели гражданско-правни отношения, които не са от компетентността на прокуратурата. Определението на СРП сега е отменено. Миналата седмица избухна скандал около "Петрол", в който беше замесена и Агенцията по вписвания. На пресконференция Митко Събев заяви, че сметките на дружеството са блокирани заради удостоверение, издадено от Агенцията по вписванията и поиска оставката на изпълнителния директор Виолета Николова.