Това заяви финансовият министър Симеон Дянков на Bloomberg Businessweek European Leadership Forum по време на втория ден от посещението си в Лондон, съобщиха вчера от финансовото министерство.
Наблюдаваме нарастващ интерес на китайски инвеститори към нашия регион, по-специално България, каза министърът в интервю за Bloomberg. Той припомни, че Китай е и сред страните, проявили интерес да инвестират в нова атомна електроцентрала в България.
Дянков обясни, че правителството се стреми да привлече китайски инвестиции в инфраструктура, енергетика и експорт, за да помогне на българската икономика след най-тежката рецесия, която преживява страната последното десетилетие.
Китайската компания "Great Wall Motor" изгражда завод за автомобили на стойност 80 млн. евро в ловешкото село Баховица.
Той се похвали, че България е запазила ставката от 10% на данъка върху доходите на физическите и юридическите лица, най-ниската в ЕС, за да привлече инвеститори. Докато дълговата криза в съседните Гърция и Румъния хвърли сянка върху региона, България се стреми да привлече инвеститори със стабилните си финанси, каза Дянков пред агенцията.
България трябва да говори по-решително в Брюксел и да защитава интересите си, заяви междувременно министърът на открита лекция в престижния университет London School of Economics and Political Science.
Според него успешното излизане на съюза от кризата е свързано със стабилна фискална политика във всяка една от държавите-членки, а България е доказала, че може да води такава. След ирландската криза, Европа няма яснота какъв е успешният икономически модел, който трябва да бъде следван, затова ЕС има нужда от нова история на успеха и трябва да преосмисли някои аспекти на общата си икономическа политика, за да бъде конкурентна на САЩ и на нововъзникващите икономики на Изтока, каза още министърът на финансите.
Държавите от ЕС със стабилна фискална политика, които са извън еврозоната, трябва да бъдат включени по-активно в изработването на постоянния механизъм за превенция и контрол на евентуални бъдещи кризи, каза пък вицепремиерът на среща с британския финансов министър Джордж Осбърн. По думите му, този механизъм трябва да включва мерки срещу страни с висок дефицит, "но прилагането само на наказания ще влоши положението на държави в криза, затова механизмът трябва да е по-гъвкав".