Това предвиждат две национални споразумения за дистанционна и надомна работа, които бизнесът и синдикатите подписаха днес в присъствието на премиера Бойко Борисов и социалният министър Тотю Младенов, предаде "Фокус".
Целта на споразуменията е постепенно този вид заетост да излезе от сивия сектор, коментира юриста от КНСБ Чавдар Христов, цитиран от "Стандарт". Работещите от разстояние или вкъщи ще ползват същите права, каквито и трудещите се в офисите. По силата на споразуменията по домовете ще тръгнат дори и трудови инспектори, които да проверяват договорите и условията за работа.
Споразуменията между синдикатите и бизнеса вече задължително ще залягат в закона, поясни още Христов. От правителството са поели ангажимент да допълват съществуващите закони с договорките между бизнес и профсъюзи.
В България като че ли преобладава мнението, че надомната работа и неформалната заетост като цяло, е остаряла форма на труд, която не е част от модерната политика, показва още аналитичен доклад за състоянието и проблемите на надомните работници в България на КНСБ, цитиран от "Фокус". Данните от изследвания в Европа и света обаче сочат, че този начин на труд има трайно присъствие. У нас са анкетирани 525 надомни работници в 10 района на страната. 51. 2 % от анкетираните са на възраст 50-65 години. Една част са пенсионери – 15.18 %. Най-голям брой хора се занимават с видовете труд по списъка на занаятите – 52 %.55.05 % сами произвеждат и реализират продукта.