Виното е секторът, на който разчитаме да увеличили допълнително експортното ни салдо на България, каза министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов в предаването на Нова телевизия „Здравей, България”. Според министъра – най-важното е да се прави вино от грозде и това е голямата тема.
Министърът обясни, че на среща миналата седмица с винопроизводители е поискана от бранша промяна в Закона за виното и спиртните напитки, като двата сектора бъда разделени в отделни актове. Незабавно е издадена заповед за работна група за евентуални промени с цел разделение на виното от спиртните напитки. Найденов каза, че не прави разлика между големи и малки производители.
„Изслушах им мнението, но поисках и правна консултация от Народното събрание, тъй като на срещата имаше и депутат от земеделската комисия. Има различни практики, когато някой ми каже „вино” се сещам за Франция, а там няма закон за виното. Ние имаме закон за виното и спиртните напитки. Имаме закон за храните и има желание от хлебарите да има закон за хляба, от месарите – да има закон за месото – ще стане едно роене. Част от доводите им са разумни, не е приключил диалогът, дадохме си срок да получим правни аргументи и ако те надделеят – да ги направим два закона”, обясни Найденов.
Министърът призна, че има определен отлив към „Стара планина”, но това е защото продуктите са по-скъпи и защото първоначално потребителите са искали да го опитат, и понеже 20 години са яли некачествени храни, сега вкусът на новите продукти им се струва по-странен. Хората, които искат да ядат качествена храна, могат да слагат на трапезата си „Стара планина”.
„Не знам на тях дали им е омръзнало, но мен още повече ми омръзна – това е техният стандарт, а не моят”, каза Найденов по повод на упреците от месопреработвателите към месния стандарт „Стара планина”.
Според него въвеждането на стандарта е превъзпитало потребителите, които в момента все по-активно се интересуват в съдържанието на храните. Интересите, които засягаме са много големи, подчерта още той.