По наблюдение на италианските данъчни власти Фейсбук е най-добрият източник на сведения за стандарта на живот. Публикувани снимки от чужбина, коментари за нова луксозна продобивка, хвалби за присъствие на екзотично място - всичко това разкрива начина на живот и най-вече евентуалните разлики между истинските доходи и онези, които са вписани в данъчната декларация.

Според директора на данъчните служби Атилио Бефера, Фейсбук и Ибей са сред най-новите инструменти, ползвани от данъчните инспектори. 2.600 агенти на финансовата полиция са се специализирали в проучване на навиците и поведението на хората, общуващи в мрежата. При това всичко е съвсем легално и в рамките на закона. Всеки агент може да стане приятел с вашите приятели и така да научи каквото му е необходимо.

Специален софтуеър анализира споделени в мрежата съдържания и ги съпоставя с декларираните данъци. Софтуеърът бил в състояние дори да комбинира информацията и да я оценява от данъчна гледна точка. Ползва се от няколко служби и министерства в Италия и е известен под името "Серпико", по едноименния американски филм, популярен в Италия. В системата са заложени данните на 40 милиона граждани.

С помощта на специалния софтуеър през годината са засечени укрити данъци в размер на 1 милиард и 200 милиона евро, а през следващата година се очаква държавата да си възстанови от некоректни длъжници двойно по-голяма сума. Със 120 милиарда евро укрити данъци Италия е на челните места в Европа.

Манията по Фейсбук обхвана населението на Апенините от няколко години, а новите модели Смартфон улесняват ползването му навсякъде. Удобства предоставя и модерната система за интернет-връзки, която предлага италианската столица. Вечният град разполага със стотици места за безплатен интернет.