Удобството на клиентите и борбата срещу престъпността все повече изтласкват плащането в брой от Швеция и Дания. Вече има и цели безкасови банкови филиали, където пари в брой не могат да се видят изобщо.
Типично за младите скандинавци е, че никога не носят в себе си пари в брой. Всяко плащане, било то и най-дребното, може да се уреди с банковата карта, чрез мобилния телефон или от домашния компютър - без значение дали става дума за едно питие в бара, за трамваен билет или за няколко хлебчета при пекаря.

До кварталната фурна с кредитна карта
Дори получаването на кредит потомците на викингите уреждат по правило с не повече от един SMS. Тенденцията към безкасово общество съществува в Скандинавските страни отдавна и е далеч по-напреднала, отколкото в останалата част на Европа. Туристи на обиколка из европейския север, които грижливо са се заредили с банкноти, много бързо установяват, че са могли да си спестят тези усилия.
От първи август в Швеция е в сила нов закон, който забранява на фирмите да обременяват с допълнителни такси плащането с кредитна карта. Паралелно се води кампания за безналично плащане като освен аргумента удобство, се привежда и аргументът сигурност. Колкото по-малко пари са в обращение, толкова по-малко могат да се крадат.
Освен това банковите трансакции подлежат на контрол, а това допълнително затруднява нелегалните сделки. „Парата на ръка е кръв в жилите на престъпността”, казва началничката на стокхолмската полиция Карин Гьотблад. Тя дори предложи да бъдат извадени от обращение банкнотите от 500 и 1.000 крони, отговарящи съответно на 50 и 100 евро, подчертавайки, че тези банкноти се ползват само за плащания на черно и нелегална търговия. След серия от нападения срещу шофьори в обществения транспорт, стокхолмската централа на бърза ръка отмени продажбата на билети в автобусите. Сега клиентите трябва да си купуват билет от автомат или чрез мобилен телефон.

Всеки вижда данъчната декларация на съседа
Някои по-възрастни хора се оплакват, че не могат да се справят с модерната техника. Всичко е само въпрос на навик, смятат експертите, още повече, че възможностите за безналично плащане носят предимства тъкмо на по-възрастните, тъй като те са особено застрашени от кражби.
Протестите на активистите за защита на личните данни са твърде оскъдни, макар че системата за безналични плащания открива възможности за проследяване на всяка парична трансакция и на всяка покупка. Хората в скандинавските страни обаче са свикнали държавата да им гледа в джоба и в банковата сметка. И без това банковите авоари и приходите от лихви автоматично стават достояние на данъчните власти.
В Швеция, освен това, всеки има законно право да се запознае с данъчната декларация на съседа си.
„Който носи пари на ръка, крие нещо”- гласи един принцип на застъпниците на безналичните плащания.