Над 15 милиона долара е стойността на инвестицията в завода за обогатяване на кварцов пясък на „Каолин” АД в Украйна, предаде “Фокус”.
Фабриката беше официално открита днес в село Олешня. С реализацията на проекта компанията става най-големият български инвеститор в Украйна. Пълна мощност от 2000 тона на денонощие заводът достига тази година. В него са използвани най-модерните технологии. Той е построен за две години.
Неконсолидираните приходи на „Каолин” за първото полугодие на 2010 г. нарастват с 31 % спрямо същия период на миналата година като достигат 60 милиона лева. Печалбата за 2009 г. е 3,7 милиона лева, а за полугодието на 2010 г. нараства с 20 % - до 4,5 милиона лева. „Каолин” експлоатира над 40 находища в Югоизточна Европа и 18 производствени фабрики. Пазарите на компанията са в над 50 държави.

Инвестицията на „Каолин” АД в Украйна е част от дългосрочната стратегия за експанзия на дружеството, каза Константин Ненов, председател на Надзорния съвет на „Каолин”, след откриването на завода за обогатяване на кварцов пясък в Украйна. Съвместно с украинските партньори продължава работата по развитието на още няколко проекта в областта на индустриалните минерали в Украйна.
Продуктовото портфолио на „Каолин” включва над 180 разновидности на основните продукти от кварцов пясък, доломит, каолин, варовик, шамот, фелдшпат и глина. За нуждите на фабриката е изграден 12-километров газопровод, който ще бъде предоставен за газификацията на село Олешня.
„Каолин” АД е мажоритарен собственик на украинската компания ПКСП ООО, която притежава концесии за две находища за кварцов пясък с много висока чистота северно от Киев. "ПКСП" е вторият по големина производител на кварцови пясъци в Украйна и снабдява основно стъкларската и строителната индустрия. Клиенти на завода са всички големи производители на плоско и амбалажно стъкло в Украйна, Южна Русия и Молдова като Сен Гобен, Ветропак, Юлла и др.
Технологичният проект на фабриката е дело на инженерите на компанията. Строителството започва в края на 2007 г и приключва в края на 2009 г. Пълна мощност заводът постига през първата половина на 2010 г.
Целта на инвестицията е въвеждане в производство на нови продукти с повишена добавена стойност и значително увеличение на пазарния дял на дъщерните дружества на „Каолин” в Украйна.
Инвестиционният проект е на стойност над 15 000 000 долара. По време на двете години строителство в региона са разкрити над 300 работни места. След отварянето на фабриката се разкриват дългосрочно 100 работни места.
Функционирането на завода гарантира дългосрочно и устойчиво развитие на ПКСП, тъй като се осигурява възможност за производство на висококачествени кварцови пясъци с постоянни параметри, които имат приложение в производството на специални стъкла за слънчеви панели, енергоспестяващи стъкла, кристал и др.