Заменките са много малка част от горите, но незаконната сеч е най-големият бич. Това каза пред бТВ министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, предаде БГНЕС.
"4,1 млн. кубика годишно дървесина се добиват, а официално добивът е около 1,5 млн. кубика, допълни земеделският министър. Има десетки случаи, в които заплашват, бият, палят тези, които ги проверяват и пречат на незаконната сеч. Когато хванат някого, че ловува, те хващат тази охрана и им бият шамари, вижте докъде сме стигнали като държава. Трябва да има разделяне на контролната от стопанската дейност, докато се преплитат тези дейности, това ще се случва. Сега действащият Закон за горите е създаден през 1997 година, 42 пъти е променян, но никога в тази си част", уточни Найденов.
Той бе категоричен, че трябва предпоставките да бъдат премахвани, да бъде скъсана веригата в началото, а не в края. "Трудно е да стигнеш до хората, които незаконно изсичат. Нека да застанем там в гората, за да се контролира това. 1/3 от територията на България са гори и това нещо за да бъде опазено ние трябва да ангажираме огромен ресурс. ДПС бранеше този сектор най-много. Със закона даваме законови гаранции и забраняваме заменките в Натура 2000, в защитени територии. Разрешаваме заменки единствено при международни, национални или общински инфраструктурни проекти, например, газопровод, магистрали, изтъкна още Найденов.
Намалени са бюрократичните препятствия пред горските фирми, и в същото време се създават условия за силен контрол, коментира пред „Фокус” д-р инж. Ценко Ценов - член на работната група, изготвила промените в закона.
„Не може да кажем, че стопроцентово ще намалим незаконната сеч, посегателства ще има, но са дадени възможности да се привлича полицията, горските инспектори също имат широки правомощия, дава се възможност на собствениците да наемат фирми за охрана допълнително. Общините се задължават пък да създадат горски структури/предприятия, когато имат площ на територията над 1500 ха. Тези структури ще поддържат капацитет за управление на общинските гори. В същото време на общините е дадена възможност сами да избират начина на управление на своите гори. В този закон е предвидено основните обществени норми и принципи да бъдат заложени в нето, а всичко специализирано, което е свързано с добрата лесовъдска практика, с професионалните изисквания и процедурите, ще бъде в наредби, каквато е и европейска практика от години”, обясни експертът.
Той изтъкна още, че за пръв път се регламентира и достъпът до горите. "Въведена е глава, според която се регулира движението в горите. Гарантиран е свободният достъп на гражданите до горите, но има ограничения за движението по горски пътища на пътни превозни средства, които не извършват горскостопански, ловностопански и селскостопански дейности, както и движението на мотоциклети, АТВ и друга високопроходима техника извън специално обозначени за тази цел пътища и трасета”, обясни Ценов.
За първи път в закон е въведен регламент за екосистемните ползи, посочи д-р инж. Ценко Ценов и допълни, че по този начин се дава възможност за определяне и регулиране на другите функции от горите – не само за ползването на дървесината и ресурса, а ползване и на недървесните ресурси. „Даваме възможност на тези, които притежават гора, да бъдат мотивирани и да управляват устойчиво и да получават допълнителен доход не само от дървесината, но и от другите полезни функции на гората”, каза още експертът.