Икономическият спад заплашва с увеличение на раковите заболявания в Европа заради промяната в начина на живот, орязването на бюджетите и склонността на частните и държавните работодатели да пренебрегват контрола на безопасността на работното място, сочат здравни експерти, цитирани от Ройтерс.

Броят на смъртните случаи, причинени от рак, намалява в Европа, но превенцията изостава, като новите случаи на заболяване са скочили с близо 20 процента до 2,5 милиона през 2008 година спрямо 2,1 милиона през 2002 година, съобщи Европейската организация за рака (ECCO).

Проучване, публикувано в нейното списание "Юръпиън Джърнъл ъв кенсър" сочи, че финансовата криза вероятно ще се отрази отрицателно на превентивните мерки срещу рака по различни начини, включително увеличаване на излагането на рискови фактори заради промени в работата или начина на живот.

Кризата ще засегне безопасността на работното място и ще повлияе на решенията на правителствата и компаниите за това какви средства да бъдат отделяни за проучвания. "Частните компании и правителствата са склонни да подминат контрола на безопасността на работното място в периодите на икономически трудности," изтъква специалистът по обществено здраве и превентивна медицина от университета във Валенсия Хосе Мартин-Морено.

Той е изследвал данните от проучвания за влиянието на рецесията върху много фактори, свързани с превантивните мерки срещу рака като пушенето, консумацията на алкохол, диетите и упражненията, риска на работното място и проучвания на лекарства.

Мартин-Морено открил, че някои от проучванията са установили слабо намаляване на броя на изпушените цигари, но са много малко доказателствата, че рецесията е накарала някого да се откаже от пушенето.

Според изследванията употребата на алкохол се е увеличила сред безработните и се е задълбочила по време на икономическата криза.

Обществените дарения за проучвания на рака, финансирани от благотворителни организации, ще намалеят, смятат изследователите. Правителствата, както и фармацевтичните компании, вероятно ще съкратят бюджетите си за проучвания и разработки.

Перспективите за заболяване, причинено от излагане на канцерогенни фактори на работното място, също вероятно ще се влошат при трудна икономическа ситуация.