Те трябва да предотвратят повтарянето на нова финансова криза, съобщиха от Банката за международни разплащания. "Днес постигнатите споразумения си поставят за цел фундаменталното затягане на глобалните финансови стандарти", заяви президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише, който е и председател на групата от регулатори на срещата в северния швейцарски град Базел. "Техният принос към дългосрочната финансова стабилност и растеж ще бъдат значителни. Преходните споразумения ще позволят на банките да изпълнят новите стандарти, като същевременно с това подкрепят икономическото възстановяване", допълни той, цитиран от БГНЕС.
Новият пакет от правила, наречен "Базел ІІІ", трябва да засили финансовата стабилност на банките, както и да им попречи да поемат прекомерни рискове. Това означава да се повиши нивото на минималните резерви, държани от трезорите и да се подобри качеството на този капитал.
Кредиторите трябва да имат основен капитал, равен на поне 7% от техните активи, претеглени според риска, съобщава Блумбърг.
Тук се включва и буфер и 2.5% срещу бъдещи финансови трусове. Изискването за основен капитал (без буфера - 4.5%) е над два пъти по-високо от сегашните 2%.
Банките, които не могат да покрият буфера, няма да имат право да плащат дивиденти. Те имат пет години да покрият новия стандарт. Нобеловият лауреат Джоузеф Стиглиц разкритикува този преходен период.