За кои хора не би представлявало никакъв проблем да работят до 67-годишна възраст?
"За учени и политици", казва икономистът Ернст Кистлер. Директорът на института за емпирична социална икономика в Щадберген знае защо за някои е направо кошмарна представата за работа до 67-годишна възраст, докато други с удоволствие биха направили това.
Учените например могат да работят доста по-дълго, тъй като те не полагат особени физически усилия. Също свещеници и лекари биха могли да упражняват професията си много дълго време. Вярно, че лекарите имат напрегната професия, но най-често са налице и компенсиращи механизми. Те са на значителна почит, печелят много добре и биха могли да определят сами работното време на своя кабинет.
При други професии ситуацията е далеч по-тежка. Майстор по покривите например е синоним за тежък физически труд, казва експертът Ернст Кистлер. На всичкото отгоре тази професия е и опасна. Нищо чудно, че съвсем малко я упражняват в по-напреднала трудова възраст. В Германия има общо около 60 хиляди майстори по покривите. Само 1,5 % от тях обаче са над 59-годишна въраст, посочва говорителка на федералната инспекция по труда.
"Общо взето, поради особено натоварване, над една трета от заетите в трудовия процес не могат да работят до 65, а дума да не става пък до 67-годишна възраст", смята Ернст Кистлер.
Към тази категория спадат също и болноголедачи на възрастни хора, тъй като тяхната работа, освен че изисква значителни физически усилия, ги излага на постоянен стрес.
Детски възпитателки пък често имат проблеми с гърба. Изненадващо висок е делът на над 59-годишните при чистачките и пазачите. Често това са места с почасово работно време, което е по силите също и на по-възрастни.
Германците ще излизат с две години по-късно в пенсия, вместо на 65 това ще се случва на 67 години. Дали обаче те нямат и твърде голяма отпуска? Поне така смятат мнозина работодатели. Средната годишна отпуска в Германия е шест седмици.
Четири седмици би трябвало обаче да са достатъчни, заявиха наскоро от Сдружението на средноголемите германски фирми. Това изказване предизвика вълна от протести. Германците почиват през
една трета от годината
"Ние сме страната с най-много свободно време. Има отпуска, празнични дни, болнични дни, а също и почивни дни за санаториум", оплаква се шефката на сдружението Урсула Фрерихс. Също и институтът за германска икономика е на мнение, че германците ряботят твърде малко.
"От 365 дни в година се работи средно само 212 дни”, казва директорът на института Ханс Петер Кьолс. "Евентуално съкращаване на отпуските би било контрапродуктивно", заявява депутатката от консервативната фракция в Бундестага Марлене Мортлер. Срещу идеята за по-къса отпуска протестира също и Обединението на германските синдикати. Всеки работещ в Германия има право на платена годишна отпуска. Минимумът са 24 дни при шестседмична работна седмица и 20 дни при петдневна работна седмица. По правило обаче годишната отпуска в Германия е 30 работни дни. По-висока е отупската само в Швеция - 33 работни дни. Освен това в Германия има и над десет неработни дни поради официални празници.