Забраната Сребърният фонд да не инвестира в България най-вероятно ще бъде отменена. Това стана ясно от думите на финансовия министър Симеон Дянков и социалния Тотю Младенов. В предаването "Здравей, България" на "Нова телевизия" вчера Тотю Младенов съобщи, че едно от предложенията на социалното министерство за стратегия в пенсионната система е парите от Сребърния фонд да се вложат в българската икономика. Няколко часа по-късно в интервю за сайта darikfinance.bg Симеон Дянков посочи, че според него решението на предшественика му Пламен Орешарски парите да се инвестират навън не е правилно. Заместник-социалният министър Христина Митрева заяви, че обявените от Дянков и Младенов идеи тепърва ще се обсъждат.
Според закона фондът не може да инвестира в акции и облигации от български компании, както и в държавни ценни книжа, издадени от страната ни. Още при приемането на закона от предишното правителство преди няколко месеца представители на капиталовия пазар у нас се обявиха против това. Аргументите на екипа на Орешарски бяха, че по този начин ще се създаде конфликт – когато икономиката на страната не е в добро състояние и има нужда от средства във фонда, българските му инвестиции не биха носили добра доходност.
Според Тотю Младенов е изключително важно събраните 1.6 млрд. лв. да се инвестират в българската икономика, особено в състояние на криза. Той посочва, че този ресурс, както и активите от 3 млрд. лв. на частните пенсионни фондове могат да се използват за финансиране на инфраструктурни проекти у нас.