По повод изявления в публичното пространство, че държавата не предприема нищо във връзка с разпространението и продажбата на опасен за здравето цимент, от МИЕ заявяват, че тези твърдения не отговарят на истината.
След сигнали от "Девня цимент", "Холсим България" и Българска асоциация на циментовата индустрия относно наличието на пазара на цименти, с произход Турция и във връзка с разпореждане на Върховната административна прокуратура, ДАМТН е извършила проверки в търговските обекти, посочени в сигнала.
Взети са проби цимент, с произход от Турция, в София, Враца, Пловдив, Сливен и Казанлък. Извършена е и разширена проверка в търговската мрежа в цялата страна. Пробите са изпитани в "Научно-изследователски институт по строителни материали" ЕООД, София, нотифициран от Европейската комисия орган, за оценяване на съответствието на цименти.Резултатите от пробите показват съдържание на шествалентен хром над нормите в три марки цимент внос от Турция и една марка, произведена в България.
Във връзка с това председателят на ДАМТН е издал заповеди за временно спиране разпространението на тези марки цимент. Проверки на документацията за предлагане на цименти с произход Турция са извършени в 155 търговски обекта в страната.
Установено е, че на българския пазар се предлагат 4 вида цимент с произход Турция и всичките те се предлагат с трайно обозначена маркировка за съответствие "СЕ". Установени са нарушения в два търговски обекта за две марки цимент с произход Турция. Единият от тях се е предлагал без ЕО декларация за съответствие, а другият - без инструкция за приложение на български език.