Церемонията в Брюксел по официалното сключване на сделката трябваше да се състои още във вторник, но бе отложена заради отказа на белгийския регион Валония да подкрепи СЕТА.

Трюдо подписа пакта заедно с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и словашкия премиер Роберт Фицо.

С този акт са изпълнени условията за отпадането на визите за Канада за граждани на България и Румъния до края на следващата година.

Заедно с придружителните документи, споразумението изглежда на външен вид като книга, дебела половин метър.

През декември се очаква документът да получи утвърждението на Европейския парламент, с което да започне предварителното му приложение. След това в срок от две години той трябва да бъде ратифициран от 28-те национални парламента в ЕС.

Вижте снимки>>

Днешната церемония премина в приповдигнат дух. За общата снимка след подписването на сцената бяха поканени върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини, еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом и канадският министър за външната търговия Кристия Фрийланд.

По-рано този месец Фрийланд развълнува всички, след като си тръгна просълзена от провалените тогава преговори с властите от белгийската провинция Валония, отказали първоначално да приемат споразумението.

След като валонците си извоюваха отстъпката, Белгия може да спре по своя преценка прилагането на споразумението.

Фрийланд днес бе широко усмихната и дори извика "Успяхме!" с високо вдигнати в юмрук ръце, развълнувана от положителния край на продължилите седем години преговори.

Лидерите: Не беше лесно, но завърши добре

Днешната среща е най-дългоочакваната в последно време, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск след подписването на търговското споразумение ЕС-Канада в присъствието на канадския премиер Джъстин Трюдо.

Днес е една от най-важните срещи в последните години, допълни на съвместна пресконференция председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Днес изпращаме послание към онези, които отписаха ЕС с коментарите, че е неефективен и самовглъбен, коментира председателят на Европейския парламент Мартин Шулц.

От самото начало беше ясно, че това няма да бъде лесна задача, посочи Туск, чийто микрофон в началото на пресконференцията не проработи. Той отбеляза, че това е втората техническа трудност, след като по-рано днес премиерът Трюдо се наложи да се върне след излитането си обратно в Канада, за да смени самолета, с който долетя до Брюксел, заради нередности с управлението на машината.

Споразумението е историческо и цели да постигне по-добро бъдеще за нашите граждани, посочи премиерът Трюдо.

ЕС е нашият втори най-голям търговски партньор, подписването на споразумението е добра новина за средната класа в Канада, това са нови работни места и повече работа за нашите дружества, добави той.

Навсякъде има хора, които са настроени да пречат на всичко и все не са съгласни, коментира Трюдо по повод съпротивата срещу подписването на документа.

"Нашата задача като управляващи е да направим живота на нашите граждани по-добър, да работим добросъвестно за намирането на решения на поставените от тях въпроси и да успеем да им обясним взиманите от нас решения. Това, че съм тук днес, а не пристигнах преди три дни, не влияе на доброто споразумение, което постигнахме", допълни той по повод отложената церемония по-рано тази седмица заради съпротивата на част от белгийските регионални власти.