Това стана ясно по време на посещението на земеделския министър Десислава Танева в Русия, съобщи БНР.

1 милион евро, получавани от износа на млечни продукти от България, вследствие на наложеното ембарго на Русия от страна на Евросъюза заради анексията на Крим през 2015 година, е изгубила страната ни, обяви министър Десислава Танева на най-голямото земеделско изложение в Русия. Тя бе категорична, че българският бизнес не е изгубил, защото този пазар се е преразпределил в държавите от Европейския съюз.

България вече е поставила въпроса пред властите в Москва за процедурите, които ще следват за това по-бързо българските земеделски производители да могат да се завърнат на руския пазар след свалянето на ембаргото, независимо кога ще стане това, посочи Танева. .

27 предприятия от България са заявили интерес да се върнат на руския пазар.

България участва със собствен щанд на най-голямата международна агропромишлена изложба "Златна есен 2016", която се провежда до 8 октомври в Москва.

Двайсет и девет български производители представят своята продукция от вино, сокове, тестени изделия, млечни и месни продукти.

Министърът на земеделието и храните Десислава Танева и водената от нея делегация посетиха българския щанд, разположен в основната палата на руските региони, където се проведе и официалното откриване, съобщи пресцентърът на МЗХ. На изложението България се представя и с втори щанд, който е разположен пред палатата.

На него страната ни предлага традиционни български продукти, които грабват вниманието на посетителите още при влизането на територията на изложението. Общата изложебена площ на двата щанда е 250 кв. м.

Изложението "Златна есен" се организира от 2000 година, като това е третото участие на страната ни. "Златна есен 2016" се очаква да бъде посетена от над 100 000 души.

Българските продукти се радват на голям интерес сред руските потребители, които се редяха на щанда да опитат от българското вино, плодовите сокове и останалите продукти. Министър Танева присъства на официалното откриване на изложението "Златна есен 2016" от министър-председателя на Русия Дмитрий Медведев.