Освен Теменужка Петкова в дискусиите ще вземат участие президентът на Азербайджан Илхам Алиев, европейският комисар по въпросите на енергийния пазар Марош Шевчович.

В консултативния съвет в азербайджанската столица ще участват още и енергийните министри на Грузия, Турция, Гърция, Сърбия, Хърватия и Италия, Еймъс Хохстийн от Държавния департамент на САЩ и редица банкери.

Ще бъдат дискутирани основни въпроси, свързани с изграждането и финансирането на инфраструктурата от Южния газов коридор.

Проектът е оценяван за 45 млрд. долара, включва Трансанадолския газопровод (TANAP) и Трансадриатическия газопровод (ТАП).

3500-километровият Южен газов коридор трябва да доставя природен газ от Азербайджан, преминавайки през турска територия, до Гърция, а след това към Албания и Италия.

2000-километровият ТАНАП представлява важна част от коридора. По него ще се пренася природен газ от азербайджанското находище „Шах Дениз 2“ .

"Двата интерконектора (с Гърция и Турция), заедно с българската национална газопреносна система, ще осигурят достъп до Южния коридор не само на България, а и на страните от Централна и Югоизточна Европа", подчерта преди време Теменужка Петкова. 

Еврокомисарят Марош Шефчович вече обяви Южния газов коридор за приоритет на ЕК.