Изпълнителният председател на Българската стопанска камара коментира това пред журналисти по време на форум за младежката заетост, организиран от Европейската сметна палата и българската Сметна палата. По думите му заплащането в държавния и обществения сектор е по-високо, отколкото в реалния сектор - над 900 лева средна работна заплата при 850 лева в реалния сектор.

Темповете на нарастване на заплатите в обществения сектор също са по-високи, допълни той.

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин коментира, че бизнесът трябва да се замисли защо младите хора предпочитат да бъдат чиновници.

В България се предлагат достатъчно качествени места, проблемът е, че няма млади хора с умения и компетенции, отбеляза Данев. В момента IT секторът, машиностроенето и аутсорсингът се нуждаят от по няколко хиляди работници, каза той.

Данев коментира, че намаляват хората със средно специално образование, увеличават се висшистите, но с професии, които не са необходими на пазара на труда - право, икономика, социални науки. Младите хора предпочитат да учат нещо лесно, а не това което се търси - имаме нужда от математици, инженери, допълни той.

Калфин припомни изводите от скорошно проучване на Агенцията по заетостта, според което 13 на сто от работодателите имат готовност за откриване на нови работни места през следващите 12 месеца. Шестдесет на сто от работодателите обаче смятат, че знанията получени в средното образование са недостатъчни за започване на работа. Според бизнеса 52 на сто от новопостъпилите не носят самостоятелно отговорност, а 48 на сто не могат да работят в екип, каза Калфин.

Половината от работодателите имат нужда от работници със средно специално образование, още 20 на сто са готови при наличие на средно образование да не търсят професионално образование и сами да подготвят своите работници, висшистите са търсени от 18 на сто от работодателите, а само 12 на сто от работодателите имат нужда от хора с основно образование или без образование, посочи министърът.

Според Божидар Данев голяма част от нашите компании изнасят национален доход - националната енергетика изнася електричество на по-ниски цени от това, което консумира българският бизнес.