Това съобщи адвокат Михаил Екимджиев, който е подал сигнала до Брюксел от името на търговеца на зърно „Куарт” ООД, на когото данъчните отказали да възстановят ДДС за над 113 000 лв. по 13 фактури. Мотивите им за това са, че сделките на фирмата с различни доставчици реално не са извършени, пише в. „Труд”.

Данъчните обосновават липсата на сделка с различни нередовности при доставчиците, например, че нямат складова база или нямат сключени договори с достатъчно работници.

„Имаме десетки жалби за това, че българските данъчни власти произволно отказват възстановяване на данъчен кредит, приемайки доставките за нереални или неосъществени”, твърди Екимджиев.

Той обясни, че според европейското законодателство връщането на ДДС може да бъде отказано само ако се докаже недобросъвестност на получателя на доставката.

„А у нас се отказва за някакви нарушения по веригата, включително от преки и непреки доставчици”, каза адвокатът. „Това е все едно да си поръчаш нещо от магазин, да си регистриран по ДДС и после да не ти го възстановят, защото шофьорът на камиончето, с което са ти го доставили, няма трудов договор”, обясни той.

По думите му има абсурдни случаи, когато фирмата има доказателства за сделката - товарителници от пристанища, и се отказва връщане на ДДС, защото камионът, взел стоката от порта, нямал винетка.

„Проблемът с непризнаването на доставките е често срещан. Обикновено нарушения се откриват не при доставчиците, а при техните поддоставчици. Проблемът е, че последният купувач по веригата няма отношения с тях и не може да ги проверява и контролира”, заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

„Подобни процедури са една от ползите от еврочленството на България и подобряват бизнес средата у нас”, допълни той.