Хонг Конг обмисля да преразглежда режима на паричен съвет, както и да обвърже валутата си с юана, вместо с щатския долар, смята Джоузеф Ям, който предишен шеф на HKMA - де факто централната банка на страната. Според "Файненшъл таймс", Ям, който 16 години бе начело на HKMA (до 2009 г.) е най-влиятелният човек, който може да предложи такъв ход.
Изоставянето на фиксираният курс към долара след почти 30 години ще бъде символ на нарастващата мощ на Китай и повишената интеграция между двете страни. Ям, който поведе войната срещу Джордж Сорос през 1998 г., за да запази фиксирания курс по време на азиатската криза, препоръчва сега да се премине към плаващ курс.
Властите в Хонг Конг и финансовата общност не са склонни да подкрепят тази идея. Но принуждавайки Хонг Конг да "внася" паричната си политика от САЩ, валутният борд през последните години допринася за повишаването на инфлацията и цените на имотите. Ям твърди, че фокусът върху поддържането на валутния курс е станал идея-фикс и дори параноя. Банкерът, който сега съветва Китайската централна банка, допълва, че въпросът е дали котвата да бъде юанът, вместо доларът.