Нови усложнения могат да възникнат при реализирането на проекта за газопровода „Южен поток". България заплашва да се откаже от него. София не я устройват предлаганите от Русия ставки за транспорт и нормата за рентабилност на проекта, дори при условия, че „Газпром" обеща на България да направи отстъпка от 11% от природния газ, пише днес „Коммерсантъ", цитиран от агенция КРОСС. Ако двете страни не се договорят, мястото на България в проекта ще бъде заето от Румъния, въпреки че това ще повиши стойността му.

Договорено е намаление на цената на природния газ с 11.1 процента от 1 април тази година, при условие, че до 15 ноември дадем окончателно инвестиционно решение за Южен поток. Това каза днес пред журналисти министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Трябва да уточним всички отворени въпроси с руската страна с подписването на споразумението до 15 ноември, каза Добрев. По думите му отстъпката ще бъде в сила от 1 април без значение кога ще се подпише споразумението.

Попитан очаква ли се намаление на цените на природния газ и парното със задна дата, Добрев каза, че общата отстъпка е между 115 и 120 милиона долара и в момента, в който тя стане факт, допълнителните споразумения ще бъдат представени на регулатора. Той от своя страна ще прецени дали намалението в цените у нас ще стане за бъдещ период от време или ще е със задна дата, посочи Добрев.

Той потвърди, че "Южен поток" е приоритетен за страната ни, защото ще носи печалба. Колкото повече газопроводи минават през нашата територия, толкова по-големи са приходите, които получаваме, коментира министърът. От транзитната система в България получаваме повече от 100 милиона лева, отбеляза Добрев.

Вчера, министърът на икономиката съобщи, че София може и да не подпише до 15 ноември споразумението за строителството на газопровода. Този срок бе назован от президента на Русия Владимир Путин, който заяви, че строителството на „Южен поток" ще започне в края на тази година. България вече се отказа от реализацията на два големи енергийни проекта - АЕЦ "Белене" и нефтопровода „Бургас-Александруполис".

По отношение на „Южен поток", Добрев заяви, че преговорите продължават, но България не е готова да подпише споразумението, тъй като Русия „предяви нови изисквания към финансовия модел на газопровода" преди да се съгласи да предостави отстъпката за природния газ.