Лихвата по 10-годишните испански облигации достигна 6,6 процента, предаде БТА. Рисковата премия, измерваща разликата между германските и испанските облигации, достигна нов рекорд от 542,8 базисни пункта.
Испания е в „ефективен банкрут”, заяви Чарлз Дибел, ръководител на отдела за пазарна стратегия на „Лойдс”, съобщава вестник „Ди Велт”, цитиран от "Фокус".
Според експерта Италия не е много далече от съдбата на Испания.
През миналата седмица испанската банкова група „Банкиа” обяви, че ще се нуждае от допълнително 19 милиарда евро за реструктуриране. Поисканите средства ще бъдат отпуснати от испанския фонд за банково спасяване. Същевременно президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги заяви, че испанското правителство е действало по възможно най-лошия начин и е подценило нуждите от капитал на национализираната банка „Банкия”. Според Драги това е повторение на ситуацията с Белгия, когато се срина „Дексиа”. Първоначалната оценка бе за 12 млрд. евро.
 Междувременно инвеститорите се опасяват за  испанския банков сектор като цяло. Все още не е ясно какъв е реалният размер на токсичните заеми за недвижими имоти в останалите испански банки, съобщава Би Би Си. Смята се, че става дума за около 180 милиарда евро.
Увеличават се и призивите за общ план за рекапитализация на банките, както и за обща гаранция на депозитите в еврозоната.
Европейските лидери трябва да са готови да пристъпят към рекапитализация на банките в случай че Гърция излезе от еврозаната и да договорят гаранции за финансирането на Испания, призова президентът на
Световната банка Робърт Зелик в статия за "Файненшъл таймс".
По-рано днес испанският министър на икономиката Луис де Гиндос заяви, че „слуховете”, че Мадрид обсъжда програма за спасителен заем с Международния валутен фонд са „безсмислици".
МВФ също отхвърли твърденията за финансова помощ.
Информацията бе публикувана в "Уолстрийт джърнал", според който  финансирането, от което Испания ще се нуждае, е 300 млрд. евро.
Днес бяха публикувани и данни на Маркит, които показват, че свиването на производството в Испания вече изпреварва спада в Гърция. Т. нар. PMI индекс в Испания е паднал до 42 при 43.1 за Гърция (стойности под 50 показват свиване).
Единствената добра новина днес бе съобщението, че испанските региони са имали балансиран бюджет през първото тримесечие (като се съберат дефицитите на всички от 17-те автономни области).
Испания е платежоспособна и може да излезе от икономическата криза с помощта на Европейския съюз въпреки нарастването на рисковата премия на страната, посочи финансовият министър Кристобал Монторо Ромеро, цитиран от ДПА и БТА.
Той обяви, че правителството създава орган, който да издава т.нар. испанооблигации, които ще позволят на задлъжнелите автономни области да продават облигации, гарантирани от финансовото министерство.
Дълговете на областите са една от основните причини за дефицита от 8,9 процента от брутния вътрешен продукт през 2011 г.

Италианският премиер Марио Монти, френският президент Франсоа Оланд, германският канцлер Ангела Меркел и испанският министър-председател Мариано Рахой ще се срещнат на 22 юни в Рим, съобщи днес на сайта си правителството на Испания, цитирано от Франс прес. Разговорите на четиримата ръководители ще бъдат посветени основно на кризата в еврозоната. Срещата, на която Монти иска да играе ролята на посредник между Франция и Германия за начините за съживяване на растежа, ще се състои седмица преди редовния Европейски съвет, насрочен за 28 и 29 юни.