Това стана ясно след съвместното заседание на Надзорния и Управителния Съвет на ОЦК-АД и Съвета на Директорите на Интертръст Холдинг-АД, мажоритарен акционер на дружеството. Като се взеха предвид различните позиции на банките кредитори на ОЦК-АД, липсата на реален инвеститорски интерес към настоящия момент и отчитайки критичната ситуация, свързана с голямо социално и обществено напрежение, беше взето решение да се пристъпи към финализиране на преговорите с полската икономическа групировка "Силезия", с цел подписване на тригодишен договор за мениджмънт, се казва в съобщение на дружеството до БФБ-София.

Проблемите с ОЦК Кърджали тлеят от началото на март. Работниците в комбината, собственост на Валентин Захариев, не са получавали заплати от половин година, което ги изкара на масови протести по улиците на града. Наложи се намеса на правителството и те получиха по заплата и половина преди Великден. Тогава лично премиерът Бойко Борисов им обеща нов собственик до 2 месеца. Полският инвеститор обяви, че е готов да плати заплати на работниците и да вземе комбината под наем. Подобна бе и схемата с "Кремиковци" преди той окончателно да обяви несъстоятелност. Тогава предложението дойде от украинска фирма, но срещна отпор на кредиторите.

Според мениджмънта на ОЦК договорът задължително ще съдържа клаузи гарантиращи интересите на работниците, служителите и кредиторите на дружеството, както и опция за изкупуване на акциите притежавани от Интертръст Холдинг - АД в капитала на ОЦК-АД. Изразено е било единодушно категоричното мнение, че откриването на процедура по несъстоятелност е най-крайната мярка, като се отчитат неблагоприятните последици за работници, служители, кредитори и мажоритарен собственик на ОЦК-АД. При условие че договор бъде подписан, предварителните разчети са ремонтните и подготвителни дейности по възстановяване на производството да стартират в средата на месец юни тази година.