Цените на повечето борсови стоки падат на годишна база, коментира Васил Симов, главен изпълнителен директор на Софийската стокова борса /ССБ/, цитиран от БТА. Причината е голямото предлагане и свитото потребление, уточни той. Според експерта очаква се тенденцията за понижаване на цените на повечето стоки да продължи, защото идва времето за прибиране на нова реколта. Ако дъждът се задържи обаче, реколтата може да бъде компрометирана, смята той.

Антонина Белопитова, директор на дирекция в Софийската стокова борса, каза, че реколтата от пшеница тази година ще е 671 млн. тона, което е с 24 млн. тона по-малко от 2011 г.. Данните са взети от редовен доклад на Световния пазар по зърното. Потреблението в света на зърно ще е 681 млн. тона и за първи ще е над производството. Това ще се отрази на преходните запаси, които ще паднат до 191 млн. и ще са на най-ниско ниво за последните пет години. По-слабата реколта след време ще повлияе и на цените на зърното, смята Белопитова.

Основни причини за по-слабата реколта тази година са измръзванията на посевите в Европа и липсата на влага на посевите в САЩ. Само в САЩ реколтата ще е 132 млн. тона или с 6 млн. тона по-малко от 2011 година. На годишна база цените на пшеницата падат с около 20 процента. Те са 296 долара за тон пшеница в Германия, 286 долара във Франция и 260 долара за тон в САЩ. Българската пшеница се търгува средно по 360 лева за тон без ДДС, но според качеството цената се движи от 340 до 380 лева за тон.

Данните на Световния пазар по зърното показват, че тази година реколтата на царевица в света ще е 913 млн. тона - над 47 млн. тона повече от миналата година. Исторически това е най-добрата реколта, отбелязват експертите. Според тя основна причина за добрата реколта е увеличаването на засети площи с царевица в САЩ. Потреблението на царевицата спрямо последните три години ще нараства с по-слабо темпо и ще се увеличат преходните запаси като те ще стигнат до 141 млн. тона при 129 млн. тона сега. Цената на царевицата е 256 долара за тон в САЩ и Франция, което е спад с 29 процента. В Унгария царевицата поевтинява на годишна база с 32 процента до 230 долара за тон. В България царевицата сега се търгува средно по 380 лева за тон при 420 лева преди година при спад от 11 процента.

Рапицата тази година се продава на световните пазари средно по 481 евро за тон при 487 евро за тон преди година. Експертите очакват тази година ЕС да се превърне от износител във вносител на рапица. У нас рапицата се продава по 900 лева за тон при 800 лева преди година.

Реколтата от маслодаен слънчоглед в света се очаква да бъде 39 млн. тона. Добър добив от слънчоглед ще има в страните от Балканския полуостров заради високата цена през 2011 година, която стигна до 1 000 лева за тон. На годишна база обаче сега цената пада с 20 процента в Унгария до 525 долара за тон, с 25 процента в Русия - до 520 долара за тон. В Турция цената на слънчогледа е 500 долара за тон. Средната цена на слънчогледа у на е 840 лева за тон и е почти без промяна спрямо 2011 година. Цената зависи от начина на съхранение на зърното, смятат експерти.

Рафинираната захар се продава по 557 долара за тон в Лондон, а суровата захар по 443 долара за тон в Ню Йорк. Борсовите експерти отчитат спад в цената на суровата захар от 15 - 17 процента. В България захарта се продава на едро по 1,66 лева за килограм при 1,80 лева през май 2011 г. Това е поевтиняване от 8 процента.

През май 2012 година петролът в света се продава средно за 107 долара за барел при 116 долара преди година. Поевтиняването на годишна база е с 8 процента. Като основен фактор за цената на петрола, освен политическите причини, е и нивото на запасите в големите потребители, коментират експертите. Цената на бензина и дизела на ССБ показват, че цената се качва с 4 процента при бензина до 2 112 лева за 1 000 литра и с 1 процент до 2005 лева за 1 000 литра при дизела на годишна база. Експертите отбелязват, че цената на бензина у нас вече е по-висока от тази на дизеловото гориво.

На Стоковата борса в Лондон цената на повечето метали намалява на годишна база. Спадът в цената на калая и никела е с 27 процента, 16 процента е поевтиняването на медта и цинка, а на оловото и алуминия - с 24 процента. Сред основните причини за падането на цените е агресивната политика на Русия за засилване на добива на метали, смята Васил Симов.