Анкетата на компанията за подбор на персонал Менпауър Груп (ManpowerGroup) установи, че 34 процента от работодателите по света имат трудности да попълнят незаетите работни места, тъй като няма достатъчно квалифицирани кандидати. Делът на работодателите е останал непроменен спрямо 2011 година, но е по-голям спрямо предходните три години.
 
Повечето работодатели (56 процента) обаче посочват, че незапълнените работни места най-вероятно ще окажат незначително влияние върху клиентите и инвеститорите.

Липсата на достатъчно квалифицирана работна ръка продължава въпреки високата безработица в много страни, особено сред младите хора. Основните причини да не се попълват работни места са липсата на подходящи кандидати, недостатъчно придобити умения като владеенето на чужд език, например, както и липсата на опит. По-малко работодатели се оплакват от липсата на лични качества при кандидатстващите като недостатъчно проявяване на ентусиазъм.

Менпауър е провела проучването сред 40 000 работодатели в 41 страни.

Квалифицираните технически професии
оглавяват списъка на най-търсените кадри през четири от последните пет години. Малко от младите хора получават техническо образование, а повече възрастни квалифицирани служители се пенсионират, така че недостигът вероятно ще продължи, се отбелязва в проучването.

Освен това сред най-търсените служители през 2012 година са търговските представители, техници, шофьори, нискоквалифицирани работници, служители от информационно-технологичния сектор. Счетоводителите и финансистите, главните готвачи и мениджърите завършват списъка с 10-те най-търсени професии.

Работодателите в Япония са тези, които най-често посочват, че имат затруднения да намерят подходящ персонал, следвани от работодателите в Бразилия, България, Австралия и САЩ, където на 49 процента от работодателите им е трудно да попълнят работните места. Това е спад спрямо 52 процента миналата година.

Техническите и бизнес ориентираните професии оглавяват списъка на най-трудно попълваните работни места в повечето страни, но работодателите в САЩ, Сингапур, Индия и други държави посочват, че не могат да намерят достатъчно учители. Търсят се също така медицински сестри. Няколко европейски страни, включително Ирландия, Холандия и Испания, са в дъното на класацията, като под 10 процента работодателите имат трудности в намирането на подходящите работници.