Броят на разорените вериги за търговия на дребно във Великобритания е скочил с 38 процента до 670 през първото тримесечие на годината спрямо 486 през последното тримесечие на миналата година на фона на новата рецесия, сочи изследване на счетоводната къща Уилкинс Кенеди (Wilkins Kennedy), цитирано от Ройтерс и БТА.

"Миналата година бе лоша, но тази година е още по-лоша. Търговците на дребно все още се борят с наемите, които според тях са над пазарните равнища, а банките не са особено ентусиазирани да отпускат кредити на затруднени компании за търговия на дребно," посочи Антъни Корк, който е партньор в Уилкинс Кенеди. По думите му повторната рецесия е дръпнала рязко надолу сектора за търговия на дребно и при сегашната ситуация трудно се забелязва нарастване на потребителските разходи, тъй като заплатите се увеличават бавно и има притеснения, свързани с еврозоната.

Сред най-известните компании, изпаднали във финансово затруднение, са веригата за търговия на дрехи Пийкокс (Peacocks), търговецът на видеоигри Гейм (Game) и веригата за подаръци и картички Клинтън кардс (Clinton Cards).

Според официалните данни, обявени миналата седмица, продажбите на дребно във Великобритания през април са намалели с най-бързия си темп от над две години, а данните за брутния вътрешен продукт (БВП) сочат, че Великобритания е в по-дълбока рецесия, отколкото се отчиташе първоначално.