Това е казал днес министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев на среща с Управителния съвет на БСК, цитиран от пресцентъра на камарата, цитиран от БТА. По думите на министър Добрев с осъществените структурни промени в ОП "Конкурентоспособност" времето за разплащане с бизнеса се съкращава два пъти.

Сред препоръките, отправени от камара по време на срещата с министър Добрев, са ускоряване на изграждането на електронното правителство, задължително прилагане на оценка на въздействието на всеки нормативен акт преди неговото приемане, аутсорсинг на дейности от администрацията към бизнеса, облекчаване и ускоряване на процедурите по ОП "Конкурентоспособност", по-голяма прозрачност при провеждане на обществените поръчки.

Да се възстанови дейността на Съвета за икономически растеж, предложи председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България и член на УС на Българска стопанска камара (БСК) Васил Велев. От Българската стопанска камара съобщават, че идеята е подкрепена от министъра. „Има диалог, но няма чуваемост и именно това трябва да се промени", смята Васил Велев. По думите му Съветът за икономически растеж е място за ефективен диалог между бизнеса и държавата.

Изпълнителният председател на БСК Божидар Данев е призовал икономическия министър да не допуска в Министерския съвет да се разглеждат и приемат нормативни актове, за които не е направена ефективна оценка на въздействието. Според Данев липсата на такава оценка на някои управленски решения от последните години е една от причините за тежката ситуация на пазара на труда и влошената бизнес среда. "В резултат на недалновидна политика, само за последните 3 месеца са закрити 56 хиляди работни места и 27 хиляди малки и средни предприятия", е коментирал Божидар Данев.

Председателят на УС на БСК Сашо Дончев е изразил недоумение от факта, че има огромно количество информация, която по неясни причини е засекретена, а би трябвало да е обществено достъпна. Като пример той е посочил разчетите и методиките на ДКЕВР.