Всеки трети шеф е недоволен от служителите си, показва проучване на Българската стопанска камара, цитирано от в. Монитор. Според 30 на сто от анкетираните работодатели подчинените им не отговаряли на изискванията за позицията, която заемат. Причината на шефското недоволство е, че кадрите са или нискоквалифицирани, или прекалено способни за работата си.

Проучването на нагласите на работодателите показва, че все по-често те предпочитат специалисти със средно и средно специално образование, независимо че нараства броят на длъжностите, които изискват тапия за висше. Според БСК преценката за нивото на квалификация е субективно, защото няма професионални стандарти, които да измерват знанията и уменията на работниците.

Бизнесът вече работи по изработването на информационна система за оценка на компетенциите за създаването на компетентностни модели, формулиращи стандартите за професионални компетенции. Тя щяла да позволи постигането на обективна оценка на съответствието на квалификацията на работниците и служителите с изискванията на длъжностните характеристики.

Работодателите обаче все по-често търсят кадри, които притежават умения извън професионалната характеристика като работа в екип, справяне с проблеми и стремеж към непрекъснато усъвършенстване.