"Общинска банка" е отпуснала над 20 кредита за над 26 млн. лв. на фирми, свързани с миноритарния акционер на банката (фирми, свързани с Христо Ковачки - бел. ред.) в нарушение на нормативната база, сочи проверка на одиторите.
Това съобщи на пресконференция на ръководството на банката Орлин Алексиев - председател на комисията по финанси и бюджет на Столичния общински съвет, предаде БТА.
Столичната община е най-големият акционер в банката и съветниците решиха след вписването на новото ръководство на банката да се извърши проверка на 43 процента от корпоративния портфейл на банката за периода 1 януари 2010 г. до 31 октомври 2011 година.
Столичният кмет Йорданка Фандъкова е изготвила два сигнала до прокуратурата след извършената проверка и въз основа на доклада, представен от одиторите.
Алексиев изрази пълната подкрепа на общината към банката. През следващата седмица Столичната община ще внесе доклад до Столичния общински съвет за увеличаването на капитала на банката с размера на загубата, която банката ще отчете тази година. Той изрази съмнение за участието на миноритарния акционер в увеличението на капитала.
Според Алексиев общината би апортирала в капитала на банката сградния фонд, в който се помещава "Общинска банка" в София, който е нейна собственост.
Орлин Алексиев посочи, че в доклада си одиторите посочват, че банката е придобивала активи на много високи цени, като най-фрапиращите сделки са с фирми на миноритарния акционер. Големи суми от кредити са усвоявани на каса - теглени и внасяни, използвани са фирми - "пощенски кутии", които не са извършвали дейност, на които са отпускани кредити, след което са предавани на фирмите на миноритарния акционер, обясни още Алексиев.
Дори в момента концентрацията на кредити към фирми на Ковачки е 40 на сто, което надхвърля допустимото от БНБ (20 на сто).
Констатирано е, че банката е финансирала и партия "Лидер", посочи Алексиев. В едно от досиетата е липсвал договорът за отпуснат кредит, а в друг са липсвали документи за обезпечението на кредита. Общо при 30 от кредитите липсва информация. По думите на Ненов оценките на обезпеченията са били с изтекла давност към момента на отпускането на кредита и са извършвани от една и съща фирма - "Рацио 90", за която не е установена свързаност с миноритарния акционер.
Банката ще завърши 2011 година с негативен резултат от 11 402 000 лева, съобщи Сашо Чакалски - изпълнителен директор на Общинска. Той обясни резултата с "наследството", оставено от стария мениджмънт. Въпреки това банката е с отлична ликвидност, посочи Чакалски. По думите му всички кредити, които са отпуснати на фирми на Христо Ковачки, се обслужват. Малко над 12 процента са класифицираните като загуба кредити, констатира проверката. Като мерките за подобряване на състоянието на банката е предприето централизиране на кредитирането и на оценката на кредитния риск. Чакалски допълни, че една от мерките е прибирането на над 30 автомобила от различните клонове, където ръководството е преценило, че не са необходими. Колите ще бъдат продадени. Съкратени са много секретарки и лични шофьори. Два пъти и половина са намалени възнагражденията на Надзорния съвет, добави Стефан Ненов.
Алексиев също отбеляза, че персоналът на банката е намален с 10 на сто до момента и вече са закрити пет клона.
Той посочи още, че общината ще предприеме действия и по връщането на къпалнята "Мария Луиза" като нейна собственост.
След дълги перипетии общината успя да си върне контрола над банката, след като БНБ отне правото на глас на миноритарните акционери на общото събрание през ноември 2011 г.