Новият европейски Баухаус не е декларация, това е нова визия и отговаря на необходимостта да адаптираме по-близко до европейските граждани политиките за Зеления преход и желанието на европееца да живее по нов начин. Това съобщи Искра Михайлова, член на ЕП, заместник-председател на групата "Renew Europe", по време на втория ден на най-мащабния регионален форум за Зелената трансформация, иновациите и индустриите на утрешния ден - Green Week 2023, организиран за трета поредна година от Dir.bg и 3E-news.

В продължение на 3 дни над 130 панелисти от 10 държави ще дискутират зеления преход в страните от Централна и Източна Европа, енергийната сигурност и свързаност. Първият ден на конференцията постави акцент върху зеления преход в страните от Централна и Източна Европа, енергийната сигурност и свързаност.

Във фокуса на днешния втори ден от конференцията попадат въпросите за зеленото финансиране, ESG, кръговата икономика и декарбонизацията, иновациите като фактор за конкурентоспособност, AI & EDTECH.

Визията за новия европейски Баухаус е да правим всичко устойчиво и заедно. Новият европейски Баухаус всъщност отговаря на нуждите на гражданите да се включват в опазване на околната среда, да използваме нов дизайн, нови материали, да бъдем обградени от природата и да бъдем част от нея. Целта е човек да интегрира местата, където работи и живее с околната среда, включително и културното наследство, каза още Искра Михайлова.

Ролята ни като евродепутати е да създадем комплекс от законодателство, за да изпълним това желание на европейския гражданин. Всички тези цели да живеем по-екологично и устойчиво, могат да се изпълнят ако строителната индустрия участва активно чрез енергийна ефективност, възобновяеми източници в урбанизирана среда, прилагане на нови строителни материали, нови дигитални технологии в управлението. Днес живеем в среда, където библиотеките затварят в 17 часа, музеите са трудно достъпни и рядко се посещават, рядко са част от социалната среда на живот, част от идеите за качествено строителство и енергийна ефективност.

Мария Накова, ръководител на Европейския цифров хъб в строителството представи възможностите да бъде създаден капацитет за промяна в начина, по който се случва строителството, защото 200 000 са заетите в сектора. Иновациите могат да работят до устойчиви решения, ще осигурим достъпа до финансиране и достъп до партньорски организации. Инициатор на този цифров хъб е Камарата на строителите в България. В момента съществуват четири европейски цифрови хъба в строителството в страните-членки.

Ако България не изгради национална политика, която засяга политика в строителство в част пространствено плaниране, енергийна ефективност, ще лепим само стиропор по съществуващите сгради, но и ще показваме несериозни резултати, каквито имаме в момента, посочи в края на дискусията Михайлова.

Ако България няма национална доктрина за процеса на управление на сградния фонд, няма как да се случва енергийната ефективност по начин, по който да е свързан с опазване и на културното наследство, допълни тя.

Някоя от българските институции да ви е информирала за новия европейски Баухаус, случващите се проекти като Колективът и Наследство БГ се случват въпреки всичко.

Ние сме длъжни да изведем национални приоритети и тогава ще се справяме много по-добре.

Трябва да бъде отчетена ценността на всяка сграда и тя да бъде запазена, каза проф. д-р арх. Йорданка Кандулкова, УАСГ Енергийната ефективност не трябва да се възприема само като тапециране на фасади, да топлоизолираме фасадите, да бъде пълноценно използване на всички достойнства на паметника на културата и посочи конкретни примери като МБАЛ "Свети Мина" в Пловдив, театър София. Но посочи и добри примери, които са Национална художествена галерия "Квадрат 500" в София и минералната баня в Банкя.

Проф. д-р арх. Йорданка Кандулкова поясни, че трябва гражданите да работим активно заедно.


Събитието е организирано от Dir.bg и 3Е-news в партньорство с Електрохолд, Евроинс, Еврохолд, ПроКредит Банк, Visa, Главболгарстрой Холдинг, Enery, Геотехмин, GCR, ОББ, Артекс Инженеринг АД, Телелинк Бизнес Сървисис, ТоталЕнерджис EП България, Compass Cargo Airlines, Девня Цимент АД с проект ANRAV, УниКредит Булбанк, МЕТ Енерджи Трейдинг България, Дънди Прешъс Металс, Фонд ФЛАГ, European Investment Bank, Platform Brown to Green, ТЕЦ "Бобов дол", Енергео, Българска банка за развитие, Електроенергиен системен оператор, Булгартрансгаз, Керхер, ENplus®, Булатом - Сдружение, Солвей Соди АД, Институт "Големи данни в полза на интелигентното общество" (GATE), DEVIN, Българска федерация на индустриалните енергийни консуматори" (БФИЕК), Kaufland, БМФ Порт Бургас АД, Smart Energy Trade, ПИМК ООД, Чериът Моторс АД, Tumba Solutions.

Green Week 2023 се осъществява с медийната подкрепа на БНТ, БТА, БНР, bTV Media Group, Дарик Радио, Еconomic.bg, ESGnews.bg, Euronews.