Електромобилите придобиват все по-голяма популярност. И това не важи само за големите европейски държави, а и за София и други големите градове у нас. Коли на ток започваме да срещаме вече и в по-малките населени места, а също и по магистралите и междуградските пътища. Причините са много - по-екологични са, по-лесни са за поддръжка, както и с всеки изминал ден зарядните станции на национално ниво се увеличават, съответно зареждането на електромобилите става все по-лесно. Въпреки това все още страната ни изостава по отношение на разрастването на електромобилността в сравнение с по-развитите от нас държави, а основната пречка да ги догоним са доходите на българите и цената на колите на ток. Макар технологиите и пазара да се развиват с всеки изминал ден, те все още са по-скъпи от конвенционалните. Въпреки че напоследък се наблюдава тенденцията и конвенционалните коли да поевтиняват.

Съществува обаче лесно решение на задачата и то се нарича зелен лизинг. И когато става дума за електромобил, този финансов инструмент вече наклонява везните към колите, с минимален екологичен отпечатък. Вярно е, че цената им ще продължи да бъде по-висока от аналог с двигател с вътрешно горене, но вече всеки знае, че разходите по поддръжката на колата на ток са по-ниски заради по-малкото компоненти на тези превозни средства. И предвид по-ниските експлоатационни разходи, когато се съберат те и лизинговите вноски, сметката вече започва да изглежда изгодна. Защото, макар и с по-ниска цена, съответно вноска по лизинга, един дизелов автомобил ще изисква повече средства както за поддръжка, така и за експлоатация, тъй като зареждането на резервоара коства доста повече пари, отколкото зареждането на батерията. В дългосрочен план разходите за придобиване и шофиране на електромобил също стават съизмерими и дори по-ниски в някои ситуации в зависимост от това колко се ползва колата.

След всичко казано дотук става ясно, че ползите от колата на ток са значителни, ако са налице изгодни лизингови условия. А наскоро "УниКредит Лизинг" създаде специален продукт в портфолиото си - Зелен лизинг за покупка на електромобили. Още по-доброто в случая е, че той е разработен съвместно с "УниКредит Застрахователен Брокер", което улеснява и облекчава и сключването на застраховки при покупката на кола на ток, които са неизменна част от такава сделка, а също и сумите, които се отделят за тях, не са малки. А с бонусите и специалните застрахователни условия, които получават клиентите, нещата стават още по-конкурентни и изгодни.

От една страна лизингът на електромобили през "УниКредит Лизинг" идва с преференциални лихвени условия спрямо този за бензинови и дизелови. От друга страна има възможност и закупуването на колата да стане без самоучастие, т.е. клиентът не е необходимо да предвиди сериозна сума за първоначална вноска в размер на 10-15% от стойността на колата, каквито са изискванията в повечето случаи. Трети голям плюс е, че срокът за изплащане може да бъде до 72 месеца, т.е. 6 години. Това е повече отколкото в масовия случай на покупка на лизинг на конвенционален автомобил, където обикновено той е 5 години, колкото и гаранцията на колата. Не на последно място са и допълнителните отстъпки и подаръци, които ще получат настоящите клиенти на УниКредит в България.

Както вече стана ясно, продуктът е разработен съвместно с "УниКредит Застрахователен Брокер", което носи допълнителни бонуси и за това перо от покупката на електромобил на изплащане. По отношение на задължителната застраховка "Гражданска отговорност" съществуващите клиенти на УниКредит, избрали да закупят кола на ток с помощта на "УниКредит Лизинг", ще я получат безплатно за първата година от договора. За другата - "Каско", която по принцип е доброволна, но при покупка на кола на изплащане - задължителна, са предвидени преференциални условия за сключването й през целия период на договора спрямо разхода за "Каско" при останалите автомобили. Което също спестява немалки суми. Много важен момент за всеки, застраховал автомобила си, независимо собствен или на лизинг, електрически, хибриден или конвенционален, е обслужването. Клиентите на "УниКредит Лизинг" могат да разчитат на 24-часово съдействие от страна на "УниКредит Застрахователен Брокер" при настъпване на застрахователно събитие, както и на възможността за завеждане на щети на място, което пести не само пари, но също ценно време и нерви.

Ако се върнем към ежедневната експлоатация на един електромобил и все още не съвсем добре развитата зарядна мрежа в България, потенциално може да се случи колата да остане без ток поради пътуване на дълго разстояние, по протежението на което не е имало къде да бъде дозареден или пък при дълго заседяване на паркинга, особено при студена зима, когато зарядът на батерията е възможно да падне. За щастие в тези случаи потребителите могат да разчитат на помощ от още един от допълнителните бонуси към застраховката - специално покритие, осигуряващо репатриране на електромобила до най-близката зарядна станция при загуба на заряд на батерията.

Всички тези условия са валидни както за физически, така и за юридически лица. Още по-хубавото е, че заявките могат да бъдат направени и онлайн. Все пак, ако предпочитате директния контакт, всеки потенциален клиент може да се обърне за подробности и въпроси към клоновата мрежа на "УниКредит Лизинг". За всякаква информация и въпроси е налице и възможността за връзка с консултант на телефон 02/9765 100.


 

 Материалът е предоставен от УниКредит Булбанк.