Ако този план е реален, а той може би е такъв, от това, което чета, това е нонсенс. Нереализуемо, научна фантастика или както и да го наречем. Това каза председателят на борда на директорите на ТЕЦ Марица 3 Димитровград Юлиян Семерджиев във връзка с изтеклите планове на правителството за бързо затваряне на 800 мегавата технологично остарели мощности до 2026 година, с което да се постигне намаляване на въглеродните емисии с 30 процента.

Защо, толкова ли е трудно да се затворят няколко централи?

Затварянето е най-лесното, проблемът е, че със затварянето на 800 мегавата няма да се постигне по никакъв начин намаляване на емисиите с 30 процента, а с драстично по-малко. Много под 10%. Например нашата централа е отговорна за 0.4 процента от емисиите, какво ще постигнат като я спрат, освен че ще ликвидират работодателя на годината в региона за миналата година. Вижте, трите големи Маришки централи, към които имам най-добри приятелски чувства като енергетик, генерират 91% от емисиите, но за тях е предвидена странната формулировка, че ще работят "гъвкаво".

Какво ще рече един ТЕЦ да работи "гъвкаво"?

Трябва да питате авторите на този хипотетичен план. Може би че централите ще стоят в нещо като резерв или че ще работят само зимата. Само че искам да поясня, че една централа не е сезонна сергия или барче на морето. За да работи дори 4 месеца, тя трябва да се обслужва от целия си колектив 12 месеца, т.е. някой трябва да плаща заплати, без централата да работи и генерира доходи.

Кой ще е този някой, който ще плаща?

Обикновено в нашата история това е, както се казва, целокупният български народ. Той плаща масрафа за всички решения. Понеже аз съм юрист ми е изключително странно как само 7 месеца след като Народното събрание реши със 175 гласа, а това мнозинство, с което може да се промени дори и Конституцията, българската въглищна енергетика да работи до 2038 година и правителството да предоговори прочутия ПВУ, пак се връщаме на изходна позиция, все едно че такава воля не е имало или че у нас няма парламент.

Чувствате ли конкретна заплаха за работата на вашия ТЕЦ?

Нито една централа не е посочена конкретно, което означава, че може да бъде всяка извън изброените три големи, които щели да работят "гъвкаво". Това създава изключителна несигурност и хаос в целия сектор. 800 мегавата въобще не са малко. Това са поне няколко, а може би и повече централи. Нищо чудно и ние да сме избрани за жертва с нашите 0.4 процента от емисиите. Вие ме подсещате да попитам, а в тези 800 мегавата ще влязат ли и топлофикациите, защото част от тях също са на въглища? И ако влязат, с какво например ще се топлят хората в Сливен, Перник или Русе при зимата след 2026 година?

На какво се надявате?

Надявам се на отговорен и разумен подход, на някакво обществено обсъждане и дебат. Вижте, не е нормално, да разбирам от интернет, че такъв план въобще има. Още повече се надявам на позицията на ЕК. Защото този уж "по-гъвкав" нов подход всъщност е едно "замазване на очи" и няма да доведе до някакво намаляване на въглеродните емисии. Надявам се и на това енергетиците да останат единни, а не едните да кажат - "Ох, на нас ни се разминава". Ние сме едно цяло. На никого нищо няма да се размине. Трябва да ни оставят няколко години, за да се трансформираме, иначе ще затрият целия отрасъл. Аз бих протестирал и заради колегите си от държавния ТЕЦ "Марица 2" или "АЕС Гълъбово", защото днес ще затворят например бързо нас, но след две години ще дойде и техният ред.