Японското правителство във вторник издаде първото си предупреждение за евентуален недостиг на електроенергия след земетресение миналата седмица, което затвори няколко централи, като дефицитът се усложни от технически проблеми, засягащи Tokyo Electric Power Co, предаде Ройтерс (Reuters).

Японското министерство на икономиката, търговията и индустрията издаде предупреждение за райони, снабдявани от Tokyo Electric (Tepco) и Tohoku Electric Power Co, в очакване на скок в търсенето във връзка със застудяване на времето. Правителството също така призова гражданите да намалят потреблението на енергия.

"Молим за вашето сътрудничество, за да пестите електроенергия колкото е възможно повече, като например да настроите термостатите си на около 20 градуса по Целзий и да изключите всяко ненужно осветление", каза на пресконференция главният секретар на правителството Хирокадзу Мацуно.

Мацуно добави, че е малко вероятно искането за пестене на електроенергия да продължи след вторник предвид очакваното повишаване на температурите и добавянето на повече енергия слънцето с подобряване на времето.

Същевременно Tepco заяви във вторник, че технически проблеми са причинили прекъсване на тока за около 2120 домакинства в три префектури близо до Токио към 11:34 часа местно време.

Хироши Окамото, старши изпълнителен директор на Tepco Power Grid, каза пред репортери на правителствена пресконференция, че прекъсванията не са свързани с недостига на електроенергия.