"Политиката ни в областта на ядрената енергетика изглежда горе-долу така - когато им е нужно, съответните властимащи правят ситни-ситни бързи стъпчици в кръг някъде в центъра на сцената и после следва широоооооко безметежно разливане из цялата й площ. Конкретен сценарий видимо липсва, но за привличане вниманието на публиката сценографите пускат от време на време и по няколко кълбета пушек."

Така започва анализът на енергийния експерт Славчо Нейков за 3е-news.net по повод внесения за разглеждане на заседанието на Министерския съвет вчера "Доклад на министъра на енергетиката за предприетите действия и за резултатите от направеното проучване на възможностите за изграждане на нова ядрена мощност на площадка № 2 в АЕЦ "Козлодуй", свързан и с използването на закупеното за АЕЦ "Белене" оборудване.

Документът е оценен с метафоричното сравнение като "последното ядрено подрусване".

"Случайно или не, времево то се комбинира с нововъзникналото членство на страната ни в Агенцията за ядрена енергия към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие - а това е наистина важно постижение и за него властта заслужава безапелационни адмирации. Само че приемането на България за член на тази международна структура няма нищо общо с конкретните периодично огласявани идеи за изграждане на нови ядрени мощности.

Реално АЕЦ "Белене" беше умъртвен като проект в резултат на политическо недоглеждане още преди години. Неколкократно призовавам краят му да бъде най-после формално обявен, за да може да има поне някаква смислена концептуална и финансова концентрация върху възможните и изглеждащи много по-реални стъпки, които въобще не са много - една от тях е изграждане на нови мощности на площадката на АЕЦ "Козлодуй", макар че и по отношение на тази опция експертите имат доста въпроси.

След няколкогодишни демонстрации на лутане поради липса на структурирана визия от страна на изпълнителната власт, комбинирана и с откровено невежество и загуба в безсмислени упражнения на парламентарно ниво, всъщност кръстът на проекта АЕЦ "Белене" беше сложен окончателно през ноември 2020 г - при това отвън", припомня Славчо Нейков.

"Тогава първият заместник-генерален директор на РОСАТОМ г-н Кирил Комаров, цитиран от медии, е поставил конкретно въпроса за държавните гаранции за реализацията му, говорейки деликатно за очакванията правителството ни да предложи механизъм за възстановяване на направените инвестиции в проекта.

Така стана напълно ясно, че никой няма намерение да строи нова ядрена мощност на площадката в Белене по други схеми, независимо какво се говори на едро в публичното пространство. Общите приказки в посочения контекст се отнасят в пълна степен и за залъгалката как КОВИД блокирал работата по проекта.

Всъщност, и подхвърлянето на подобни залъгалки, и изказването на г-н Комаров, лесно могат да бъдат свързани с разумното обяснение за пълната загуба на икономическата логика на проекта АЕЦ "Белене" - да не говорим и за бонуса от юридически бъркотии в национален и европейски план и за технологичните въпроси без отговор", изтъква Славчо Нейков.

3e-news.net

*Граовското е хоро от Шопския фолклор, името му произлиза от местността Граово, изпълнява се в ритъм 2/4.

Английският валс е един от петте стандартни танца. Нарича се още бавен валс, защото за разлика от виенския валс се танцува по-плавно и бавно в 3/4-такт. При английския валс в минута има около 30 такта, които при виенския валс са двойно повече.