Цените на петрола са без значителни промени в азиатската търговия на фона на очакваните данни за запасите от суровината в САЩ, предаде Ройтерс. Следените от инвеститорите ходове на Управлението за федерален резерв на САЩ, касещи лихвената политика, също оказват влияние върху цените.

Фючърсите на сорта Брент от Северно море, който е референтен за Европа, паднаха с 4 цента или 0,05 на сто до 83,56 долара за барел.

Котировките на американския лек суров петрол се понижиха с 10 цента или 0,13 на сто до 79,13 долара.

Запасите от суров петрол и бензин в САЩ са намалели миналата седмица, докато тези на т.нар. дестилати са се повишили, според пазарни източници, цитиращи данни на Американския петролен институт (API).

Данните на API показват, че запасите от суров петрол са намалели с 6,49 милиона барела през седмицата, а тези на дестилатите (които са по-тежки фракции от бензина, като дизел. и др.) са се увеличили с над 2 млн. барела. Запасите от бензин са намалели с 452 хил. барела.

По-късно днес се очакват и данните от Управлените за енергийна информация на САЩ относно официалното ниво на запасите в най-голямата световна икономика.

Нарастващите глобални запаси от петрол през април може да засилят мнението сред членовете на ОПЕК+, които включват Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и съюзниците ѝ, включително Русия, че е добре да запазят съкращенията на доставките, когато се срещнат на 2 юни, допълва Ройтерс.