Министерството на енергетиката вече търси варианти как страната ни да се откаже от проекта за изграждане на батерии за съхранение на енергия у нас с общ капацитет от 6600 мегаватчаса (MWh), каза служебният министър на енергетиката Росен Христов пред БТА. Според него този проект на практика е неосъществим. Проектът предвиждаше да се изгради мегапарк от батерии за съхранение на 6600 MWh електроенергия за 1,53 млрд. лв.

Министър Христов уточни, че преди да бъде включен този проект в обхвата на Националния план за възстановяване и устойчивост, не е направен анализ и за него няма техническа и икономическа обосновка. Освен това обем от над 6000 MWh, какъвто се предвижда в проекта, все още не е изграждан никъде в света. Има и логистични проблеми за доставката - портовете в страната ни нямат капацитет да обработят тези контейнери, обясни служебният министър.

Не е решен и въпросът с рециклирането на тези батерии впоследствие, тъй като те имат живот от средно 6-10 години, посочи Христов.

Вече са водени разговори с представители на Европейската комисия, така че Планът да бъде променен и чрез механизма RePower Europe проектът за батерии за съхранение да бъде заменен с други алтернативи за съхранение на енергия като например изграждане на помпени станции, какъвто всъщност е моделът за съхранение на енергия при 95 на сто от капацитета, каза вчера в Комисията по енергетиката в парламента служебният министър Росен Христов.

"Ние търсим алтернативни източници за съхранение на електроенергия, които да бъдат включени в Плана (ПВУ), така че да си изпълним ангажимента откъм мегаватчаса, включително и да изграждаме ВЕИ, които без съхранение на енергия не могат да работят ефективно. Когато знаем тези проекти и направим оценка може да знаем дали тези средства или част от тях могат да бъдат пренасочени към други направление. Тук вече въпросът е към ЕК дали могат да се пренасочват към други направления. Батерии са необходими в определен размер. Всички инвестиции, които се опитваме да привлечем във ВЕИ предвиждат и 20 % от необходимостта батерии. Но повече от това, анализите показват, че е трудно управляемо, трудно осъществимо технически. Така че веднъж като знаем какво искаме да правим и я одобри ЕК ще знаем накъде да насочим и определени средства", обясни министърътм цитиран и от 3eNews.

Служебният министър каза още, че скоро ще стане ясно дали има възможност да се изгради второ газохранилище в страната. За целта вече се правят проучвания на кухини в района на старозагорското село Опан. Освен това от страна на Гърция има изявен интерес към съвместното ползване на съоръжението. До дни се очаква да изтекат обжалванията относно разширяването на газохранилището в Чирен и след това предстои договорите да бъдат подписани.

Затова и пред Европейската комисия е предложена алтернативата вместо парка с батерии да се изградят нови газови хранилища в района на Стара Загора.