"Всеки таван на цените на горивата е икономически необоснован". Това заяви в студиото на "Тази сутрин" по bTV Светослав Бенчев от Българската газова и петролна асоциация.

"Таванът продължава няколко месеца. След това цените трябва да се нормализират - това става за сметка на потребителите. Ако няма държавно финансиране, което да поеме разликата между пазарната цена и тази, наложена с таван - нещата няма да са добре", добави той.

Относно доставките на газ Бенчев подчерта, че служебният кабинет трябва да търси всички възможности за доставка на газ.

"Ако намерим източници, то цената ще бъде по-висока", прогнозира той, уточнявайки, че доставчиците не са много, няма резервирани капацитети, а е възможно и да се стигне до използването на посредници, което ще повиши крайните цени.

"Надяваме се, че стъпката на правителството за забрана на износа на руски петрол да гарантира, че няма да има стрес в цените. Важно е да гарантираме, че по-евтин продукт ще остане на наша територия", посочи още Бенчев.

"Всички се надяваме, че цените ще се запазят на настоящите нива. Това, което ме притеснява, е, че се говори за пределна цена или вносно мито за руския нефт, което може да доведе до повишаване на цените", допълни експертът.