Шести енергоблок на АЕЦ "Козлодуй" е изключен от електроенергийната система на страната, съобщават на сайта си от атомната електроцентрала. Причината е технически проблем в охладителната система на генератора - неядрената част на блока.

Само преди ден приключи плановият годишен ремонт на шести блок, като той беше пуснат на 29 октомври в 12:52 часа, но в 21 часа е бил изключен.

Няма промяна в радиационната обстановка, уточняват от АЕЦ "Козлодуй".

Дежурните екипи на атомната централа предприемат всички необходими действия за отстраняване на проблема и за включването на блока в енергийната система.

"В момента се правят тестове, които да установят причината за теча в охладителната система на генератора на шести блок на АЕЦ "Козлодуй". След това ще направим план за корекциите", заяви служебният министър на енергетиката Росен Христов по bTV.

Става въпрос за технически проблем в неядрената част на системата, потвърди той.

Министърът каза, че очаква най-късно до утре диагностиката да покаже какъв е проблемът, след което да се направи план за отстраняването му. До момента изглежда, че ще спазим срока, който е 3 ноември, за синхронизиране на системата. Надявам се, че проблемът няма да е по-тежък, коментира той.

Росен Христов коментира, че за момента няма финансови загуби от изключването на шести блок, защото това е в срока на плановия ремонт - до 3 ноември.

Относно отказа от предложението за двойна тарифа на тока за битовите потребители, министърът коментира, че е взел това решение, защото въпросът рязко се е политизирал. Според него подходът за две тарифи на тока работи еднакво добре в много държави както на регулиран, така и на нерегулиран пазар. "Това не е нещо, което ние в България изобретяваме", каза той. Въпросът се обсъждаше по политически начин, а не по експертен, обясни министърът.

На въпрос за обсъждания от Европейската комисия таван на цените на електроенергията, Христов отговори, че се обсъжда широк пакет от мерки. Ние трябва да видим цялостната стратегия, цялостния подход, и тогава да гласуваме за него, коментира той. Много важно е целият комплект от мерки какъв е, за да определим как ще гласуваме, добави Христов.

Попитан за намерението да се отмени въведената от предишния кабинет забрана за износ на горива от бургаската рафинерия "Лукойл Нефтохим", енергийният министър отговори, че и този въпрос се политизира. Той обясни, че ако се забрани износът, горивото ще остане в България, като, по думите му, след употребата на необходимото, излишното гориво ще започне да се пълни в хранилищата. Христов каза, че това ще доведе до спиране на производството,

"Лукойл" произвежда горива, които в България и в Европейския съюз не се продават, т.е. те не покриват екологичните норми, продава ги на трети страни, отбеляза също той.

Христов счита, че е важно "Лукойл" да работи, защото само така ще се намалят цените на горивата. Той каза, че се подготвя пакет от мерки, който "да вкара" печалбата на "Лукойл" в страната, така че тя да може да се облага и средствата да остават в България.

Служебният кабинет внася в НС комплексни мерки за поевтиняване на горивата, съобщи по-рано служебният министър на икономиката Никола Стоянов по БНР.

"Служебното правителство подготви комплексни законови мерки, които вече минаха на Министерския съвет и още тази седмица ще бъдат внесени в Народното събрание, които ще доведат до това цените на горивата да продължат трайно да спадат - или с по-големи компенсации, или самите цени да започнат да спадат", отбеляза той и уточни, че става дума за изземане на свръхпечалбите не само на производителите на електричество, но и на горива. Това касаело и "Лукойл".